Wpis z mikrobloga

Jaka #patelnia najlepsza? Teflonowa czy granitowa? Ceramicznej nie chcę, bo mam złe doświadczenia z przywieraniem, np. jajecznicy. Podobno granitowa ma dużą odporność mechaniczną, ale osobiście jeszcze takiej nie używałem. Teflonowa fajna, ale szybko uszkadza się powłoka, a wtedy ponoć wydzielają się szkodliwe substancje.

  • 24
@broker: zależy do jakiego użytku ¯\_(ツ)_/¯ jak chcesz smażyć w niskich temperaturach i krótko, to powodzenia z żeliwną. Jak chcesz smażyć na znikomej ilości tłuszczu, powodzenia ze stalową xD potrawy smażone na powłokach nieprzywieralnych też inaczej smakują niż na stali np.
Najpierw znajdź przeznaczenie, potem szukaj.
Ja do codziennego użytku (potrawy z jajek, krótko obsmażany drób/wątróbka, sosy, placki warzywne, smażone/duszone warzywa) mam tefala everest i wolla just cook. Wolla nie lubię,
@broker: ale to powodzenia to z ironią, dlatego na końcu jest iksde.
Przywiera, dlatego ja używam tylko do potraw, które muszą być smażone na tłuszczu w ilości większej niż tyle co posmarować powierzchnię.
@broker: ja mam od ponad roku dwie, korzystam kilka razy w tygodniu i nic się z nimi nie dzieje. Ciężko żeby coś przywarło, jak przywrze, łatwo zmyć. Wiele razy podczas redukcji sosu zdarzyło mi się zapomnieć, nic nie przywarło, ogólnie jestem zajebiście zadowolona. Jak pisałam, mam też wolla, bardzo chwalony, niby nieprzywierający, a powierzchnia po kilku użyciach wygląda brzydko i niestety resztki potraw przywierają bardzo.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@broker: tefal z powłoką tytanową, jedna mi 7 lat służyła, teraz mam drugą i jest jeszcze lepsza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam też tefal brut, reinforced with minerals i również jest zajebista, polecam z całego serca. W porównaniu do gówno patelni teflonowych to inny świat