Wpis z mikrobloga

@Jakis_Leszek:
Trochę się już zorientowałem w temacie i raczej nie mam wątpliwości, że spotkałem dzisiaj rodzinkę takich. Czerwonych póki co nie widziałem, poza jednym jajem, które zostawiłem żeby podrosło.

Co ciekawe muchomor królewski jest według mnie bardzo podobny do czerwonego z tego co widzę na zdjęciach. Muszę poczytać, czym dokładnie się różnią...
@mindrape: ratio stężenie alkaloidow oraz sama ilością. Tutaj już nie jadlbym na kapelusze tylko dokładnie odmierzył mała ilość.

Ususz o zostaw go na pózniej, najpierw czerwone zjedz żebyś wiedział jak to działa a nie zastanawiał się czy dzwonić po ambulans;p
@Jakis_Leszek: Nawet ich nie zebrałem, tak się tylko zastanawiam, bo podobno plamiste również były tradycyjnie stosowane i według niektórych źródeł zawierają nawet więcej dorboci.
W każdym razie na pewno nie zjem jeśli nie będę miał pewności.
@Jakis_Leszek:
Jakbym takie miał to myślę, że byłbym już w stanie zidentyfikować na 100% wykorzystując wszystkie materiały z neta.
Jednak póki co obstawiam na 80-90%, że jednak plamisty, 10-20% na królewski.