Wpis z mikrobloga

@cofko: @MyNameIsJefff: @maniac777: @linuksozerca: @mmichal:
to i ja skorzystam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

1 czy i-węzły innych grup bloków są przechowywane w grupie? w każdej czy tylko w niektórych i czy razem z superblokiem?

2 kiedyś przeczytałem na forum freebsd, że framebuffer jest niebezpieczny, bo użytkownicy w grupie video mogą podejrzeć co się dzieje na roocie, czy to
  • Odpowiedz
@Kolczaneiro: jezeli to maja byc dwa ap to musisz/powinienes zadbac o separacje ruchu na poziomie sieciowym - na przyklad urzadzenia powinny byc w dwoch vlanach/sieciach IP z firewallem pomiedzy nimi. Ale... Sa tez na runku routery z wifi ktore realizuja te funkcje w jednym urzadzeniu.

@bgrzegorz: nie wiem :)
  • Odpowiedz
@Kolczaneiro: Większość routerów ma opcje separacji klientów i nie widzą LANu, jednak ta sama sieć daje dużo innych możliwości, tylko idąc dalej to dla pewności trzeba się od sieci odciąć :) Jeśli masz mocne hasła do wifi, do routera tez to jak ktoś dużej wiedzy nie ma to bym nie panikował. Sieć dla gości to zawsze dodatkowy plus bo pewnie będzie oddzielna podsieć i routowanie więc to bardzo dużo daje
  • Odpowiedz
@bgrzegorz: kradniesz wątek :)

Wszystkie deskryptory grup są zduplikowane we wszystkich innych grupach dla możliwości odzyskania danych jak padnie kawałek dysku (bad bloki itp)
  • Odpowiedz
@Kolczaneiro: każda sieć, prywatna i gościnna, w osobnym vlan i tyle. jak router nie obsługuje takiej opcji to sprawdź czy da się zainstalowac openwrt - tam są większe możliwości.

snifferem można podsłuchać wszystko co lata po radiu na każdym kanale, nawet nie trzeba się podpinać, ale szyfrowanie utrudni identyfikacje.
  • Odpowiedz