Wpis z mikrobloga

Chlebek mieszany z siemieniem lnianym i „panierką” z otrębów żytnich. Dość wysokie hydro (85%) i stąd większe dziury w przekroju. Bez zimnego garowania, tylko wstawiony do zamrażalnika na pół h przed wypiekiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchcikmorski #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #jedzzwykopem #chleb #gotujzwykopem
Tryggvason - Chlebek mieszany z siemieniem lnianym i „panierką” z otrębów żytnich. Do...

źródło: comment_1600513472poOSfd46i2kfiQSJ04q9ZM.jpg

Pobierz
  • 11
@Miejscazhistoria: to zależy jak się czujesz na siłach :) Na wyższym hydro wychodzą lżejsze chlebki z ładnym miękiszem, ale trudniej je wykonać. Najlepiej zaczynać na niskim hydro (60-65%) i jak zaczną wychodzić ładne kształtne chleby to co jakiś czas zwiększać o te 5%.
Ja generalnie jestem fanem żytnich wiec koszykowe pszenne robię rzadziej.