Wpis z mikrobloga

@Sabarolus: Ja tam osobiście cieszę się, że ETF na W20 jest bez lewara :) Zraziłem się tym lewarem przez foreks. Trzeba tego bardziej pilnować. Nie na moje nerwy.
@imler1th: W żadnym razie all in. Co najwyżej jakieś drobniaki w ramach dywersyfikacji.

Żeby nie było - mentalny stop loss w granicach tej dolnej strefy wsparcia (przy ~200), jak zejdziemy poniżej to znaczy, że mamy do czynienia z kolejną dużą falą spadków
@zielony_wiatr na rynku nie ma prawidłowości bo rynek jest żywy. Dlatego analiza techniczna nie działa. Wykres to nic innego jak historia ceny danego walora. Za każdym takim spadkiem i odbiciem nie kryje się "prawidłowość rynku" tylko dokładne dane.

Nawet w głupiej Polsce największe nazwiska day traderskie (czyli takie które zarabiają prawie odwrotnie do wszelkiej maści ekspertów) śmieją się z analizy technicznej.

Spróbuj jechać samochodem do przodu, patrząc się tylko na lusterko mając
Spróbuj jechać samochodem do przodu, patrząc się tylko na lusterko mając nadzieję że znajdziesz jakieś prawidłowości w drodze zanim się rozbijesz.

@KochanekAdmina:
Człowieku, co to za porównanie. Historia też nie powinna nas niczego uczyć? Czy ona też nie ma żadnego wpływu na przyszłość. W wykresach zapisane są pozycje wszystkich ludzi i wsparcia i opory dla przykładu działają dlatego, że ci, którzy pomylili się w pozycjach podczas najbliższej korekty chcą uciec z
Pobierz zielonywiatr - > Spróbuj jechać samochodem do przodu, patrząc się tylko na lusterko m...
źródło: comment_1600159341CvYZrA80MwVtNpSGEsRUH6.jpg
@zielony_wiatr: żeby się uczyć na historii musisz wiedzieć jakie są zmienne objaśniające i objaśniane i patrzeć na zależności między nimi.

Analiza techniczna to traktowanie zmiennych objaśnianych jako cały model :)

Gdyby ktoś chciał "technicznie zanalizować" jazdę samochodem to patrzyłby na prędkość minutę temu i prognozował prędkość za minutę kompletnie ignorując pozycję pedału gazu, ograniczenia prędkości, zakręty i nachylenie drogi :)
Historia też nie powinna nas niczego uczyć?

@zielony_wiatr: Historia to historia. Może nas nauczyć co się stało, ale wcale nie jest powiedziane że dzisiaj przy takich samych warunkach ta historia by się powtórzyła. I dlatego Analiza techniczna nie działa. Jak coś raz działa, a raz nie działa to znaczy że nie działa.

Masz tu wykład najlepszego polskiego day tradera (przynajmniej takiego który regularnie publikuje statmenty razem z tymi stratnymi i na
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KochanekAdmina: tak myślałem że jesteś fanbojem Zaorskiego. Jego język, pisownia i buta nie pozwala mi niestety sądzić, że nic nie ukrywa. Poza tym nie sprawia mi przyjemności słuchanie go. Facet nie ma żadnej dającej się zapisać metodologii.
Facet nie ma żadnej dającej się zapisać metodologii.

@zielony_wiatr: Oczywiście że ma. Zaorski tłumaczył chociażby jak gra na Daxie i jaki robić timing na eventach. Wiadomo że inaczej słucha się gościa typu "MASZ FORMACJE NIETOPERZA, DAJSZ CALL", a inaczej słucha się kogoś kto mówi ci jak wyczuć sytuacje gdzie jedna sytuacja może się skończyć na wiele sposobów.

Nie pamiętam jak się nazywał ten wykład, ale Zaorski pokazał jak gra na Daxie,