Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/878/Zegapain

Zegapain

Co to ma być? Jakieś kolorowe roboty zabawki, jakieś gry komputerowe. K---A TO PUŁAPKA! Darling in the Franxx skrzyżowane z SAO! RED ALERT! EJECT! EJECT! EJECT!

Seans kontynuowałem tylko i wyłącznie po to, by zobaczyć z jakim dokładnie typem kasztana tutaj obcuje, bo byłem święcie przekonany, że będzie to festiwal absurdalnych infantylnych głupotek. Nic bardziej mylnego.

Po dosyć chaotycznym początku, dalsze odcinki tej serii są zagrane co do nutki niby przez małego genetycznie zmodyfikowanego Azjatę na konkursie Chopinowskim. Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z unikatowym blendem Matriksa, Lain i Dnia Świstaka, jestem pod ogromnym wrażeniem, że ten tytuł nie rozleciał się zaraz po starcie niby samolot przy pierwszych próbach lotu braci Wright. Poziom doszlifowania tej serii pod wieloma aspektami jest imponujący. To nie było pisane na kolanie, ewidentnie widać napracowanko.

Ustalmy coś - nie przepadam za mecha w interpretacji kolorowych zabaweczek i szczerze, ale naprawdę szczerze nienawidzę wszelkiego settingu ala virtual reality/social media/wirtualny awatar etc. Pomimo tego wciągnęło mnie na tyle, że przebolałem ten aspekt. Ba, cieszę się bardzo, że to zrobiłem, bo chociaż nie powiedziałbym, że mamy tutaj tytuł wybitny, to na pewno jest to wyrób rzemieślniczy najwyższej klasy. Bardzo fajne interakcje między postaciami, ciekawe dylematy filozoficzne, Oscar dla seiyuu za postać Kaminagi, wiarygodne twisty mieszczące się logicznie w ramach przedstawionego świata, wreszcie jakiś inne podejście do romansowego trójkąta, naturalne, niepretensjonalne feelsy i kolejne kawałki układanki podawane w doskonałym tempie. Jeżeli ceną za d̶o̶b̶r̶e̶g̶o̶ ̶k̶e̶b̶a̶b̶a̶ otrzymanie tego wszystkiego ma być kilka chwil laserowo-robotowego siu bzdiu pif paf w wirtualnej rzeczywistości, to jestem skłonny tyle zapłacić.

Ode mnie mocne 8,5/10. Dla fanów mecha potencjalna 10. Criminally underrated.
kinasato - #anime #animedyskusja 

https://myanimelist.net/anime/878/Zegapain

Ze...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach