Aktywne Wpisy
Od ogórów po selfmade milionerkę. Moszna? Moszna! Najważniejsze to znaleźć kogoś kto będzie was ciagnął
#izaadamczyk #frajerzyzmlm #mlm #izadamczyk
#izaadamczyk #frajerzyzmlm #mlm #izadamczyk
Knamga +1
Co sądzita o pracy na nocnej linii kurierskiej, tylko lipa płacą 270-300 dniówki jak za całą noc jebbania 19-8
#zycietruckera #bekaztransa
#zycietruckera #bekaztransa
Po Dobrodzieniu, #pszczyna i Tarnowskich Górach, teraz przyszła kolej na #zabrze na #slask
Zniszczone zostało 25 grobów.
Do zdarzenia doszło na cmentarzu przy ulicy Cmentarnej w Zabrzu. Założona w 1871 r. nekropolia uważana jest za najpiękniejszy cmentarz żydowski w Europie Środkowo-Wschodniej. Zachowało się na nim pół tysiąca nagrobków, niektóre, najbardziej okazałe, przypominają antyczne budowle. Kirkutem opiekuje się Stowarzyszenie „Zachor”.
"Ktoś tamtędy przeszedł i poprzewracał macewy. Dodatkowo kamienne znaczniki kwater, a także obramowania grobowców zostały potrzaskane. Tak jakby ktoś je podnosił i rzucał, aż się rozwalą - powiedział nam Walerjański. Podejrzewa, że do dewastacji doszło w nocy z czwartku na piątek. - Nie mam wątpliwości, że to działanie celowe, cmentarz jest bowiem zamknięty, ktoś zadał sobie trud, aby przeskoczyć przez płot - mówi historyk."
Ciężko jest już mówić o przypadku, zwłaszcza, że #policja nadal nie ustaliła sprawców poprzednich "epizodów" zbeszczeszczenia cmentarzy.
Pod rządami PiS cała prawicowa ekstrema czuje się coraz swobodniej i bezkarniej. Mając ciche przyzwolenie rządzących należy spodziewać się kolejnych incydentów. Widać, że celem stali się #zydzi i #lgbt.
Zapanuje ktoś w porę nad tym, czy skończy się jakąś kolejną wielką tragedią lub czyjąś śmiercią?
https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,26292784,zdewastowano-najpiekniejszy-cmentarz-zydowski-w-polsce-policja.html
#bekazpisu #antysemityzm #polskiantysemityzm #polska #wydarzenia #neuropa #4konserwy
Komentarz usunięty przez autora
Ciebie.
Zejdź na ziemię człowieku, jak nie trawię obecnego rządu tak to jest zwykła nieudolność organów ścigania i tyle. Cmentarzy żydowskich na śląsku myślę że jest co najmniej
@szunis: Kto w tym PIS jest antysemitą? Dawid Wildstein? Samuel Perreira? Małgorzata Wasserman czy Agata Kornhauser- Duda? Może JarKaczowi ojciec wpoił antysemityzm? Akurat ten zarzut w stosunku do PISu jest wydumany.
Czytać, czytać i czytać, aż do momentu, kiedy zrozumie się, co jest napisane... Innej rady dać Ci nie mogę. Pozdrawiam.
Nie wiem po co w ogóle niszczyć groby.
Natomiast nie ma to raczej związku z tym jak się czują antysemici-wandale pod rządami PiSu, a z tego co wiem to źle.
Widziałem nawet plakaty Dudy prezydenta Żydów.
Wielką tragedią to się na pewno nie skończy.
Za dużo teatru. Wystarczyło potępić bez dramatuzmu.
@szunis: byłem na tym cmntarzu 10-11 lat temu, trzeba było pzejśc przez płot bo byłą zamknięty, ale warto było, nagrobki i drzewa porośniete bluszczem, zjawiskowo to wyglądało...
Nie znam sprawy.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora