Wpis z mikrobloga

rzuci jakis mirek okiem na plyte glowna latopa. Bylo tak: laptopa uzywa na codzien starsza osoba. nie zorientowala ze bardzo ciezko zawiasy chodzily i wyrwalo jeden przy otwarciu albo zamknieciu. powstalo zadrapanie na sciezce. nie widac innych uszkodzen. od spodu gdzie sciezka jest nadpalona nie ma niczego. sciezka jest dosc szeroka, na tyle ze przepalenie nie przerwalo obwodu, nie wiem czy to widac, zasilacz daje prad zgodnie z napisem na nim. Jednak po podlaczeniu zasilacza. miejce ktore bylo zadrapane pali sie jakby bylo na nim zwarcie. Gnaizdo wyglada na cale. nie ma jakis obdymien, przepalen. co myslicie? jaki powod jest ze to dalej kopci
#elektronika #laptopy
Baszari - rzuci jakis mirek okiem na plyte glowna latopa. Bylo tak: laptopa uzywa na ...

źródło: comment_1599843299bXH201RDkzRBMTKbw5APTt.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Płyta może mieć kilka warstw, także mogło zwarcie być głębiej. Albo do wyrzutki albo trochę zabawy dla elektronika. Komputerów akurat nie naprawiam, ale miałem taki przypadek gdzie zaczęło się kopcić a nic tam nie było.
  • Odpowiedz
@Baszari: wygląda na to, że wypaliło Ci dziurę przy zwarciu. Być może właśnie z winy przecierania zawiasem. Prawdopodobnie ścieżka ma za małą powierzchnię jak na prąd który płynie, rozgrzewa się i upala zwęglony laminat. Lub dalej jest zwarcie. Jeżeli nic innego nie spaliło się przez zwarcie to chyba nawet sam to naprawisz dolutowujac fragment ścieżki ( i izolując )
  • Odpowiedz
@Baszari: nie naprawiam uszkodzeń elektronicznych ale w google coś znajdziesz. A nie mając internetu użylbym lakier do paznokci + taśmę izolacyjną. Tam musi być dobra izolacja.
Zanim wejdziesz z lutownicą poszukaj w necie jakichś schematów PCB płyty czy aby na pewno tylko ta ścieżka tam była. Ale mysle, że tak i to był plus a zwarło z metalowym zawiasem, który zwykle jest jakoś uziemiony, podpięty do masy
  • Odpowiedz
@profitq: mozna jakos potwierdzic to zanim wyrzuce? mimo ze nie mam lewych rak to chyba takie czogos nie zrobie sam. a za granica mnie skasuja duzo. myslisz ze jest to do zrobienia ze stacja lutownicza i malym doswiadczeniem?
  • Odpowiedz
@Baszari: Spróbuj zdjąć warstwę cyny drobnym papierem ściernym i zobacz czy nie ma zwarcia do takich punktów jak masz obok, one „schodzą” do warstwy niżej, jest tych punktów więcej
  • Odpowiedz
@profitq: poleglem, sytuacja jest beznadziejna, dokopalem sie do 3 warstwy ale niestety nie latwo je odseparowac. Idzie laptop na smietnik. Jeszcze z dysku moze sie uda zdjecia odzyskac. Dziekuje Ci i wszystkim za odpowiedzi i zycze udanego weekendu. Mozna smialo drinkowac
  • Odpowiedz