Wpis z mikrobloga

#prawo #pytanie #programowanie Zrobiłem taki projekt który składa się z mojego autorskiego hardware, software na ten sprzęt oraz modelu 3D obudowy i mechaniki. Nagrałem też film pokazujący jak to urządzenie poskładać krok po kroku. Wrzuciłem to na #github ponieważ projekt służy do nauki podstaw robotyki dla nowych członków naszego koła naukowego tak aby przeprowadzić ich za rękę przez proces tworzenia pierwszej konstrukcji i w krótkim czasie od rozpoczęcia nauki osiągali wymierne efekty. Boję się jednak, że jakaś firma może pobrać pliki płytek drukowanych i rozpocząć sprzedaż mojego projektu jako kitu do samodzielnego montażu czyli zwyczajnie na mnie zarobi. Nie wykluczam, że sam w przyszłości mógłbym sprzedawać kompletny zestaw. Chciałbym zabezpieczyć ten projekt przed taką sytuacją i szukam odpowiedniej licencji w sieci. Licencja ma pozwalać każdemu kto jest zainteresowany zbudowaniem tej konstrukcji na skorzystanie z dostarczonych plików jednocześnie blokując osoby które chciałyby sprzedawać płytki, obudowę lub kity oparte o mój projekt. Oczywiście licencja ma mieć możliwość wydania zezwolenia na wykorzystanie komercyjne projektu za moją zgodą (zgodą autora). Jaka licencja spełni te wymagania?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@0x34: jakby to był tekst lub zdjęcie to Creative Commons bez użytku komercyjnego. Ale nigdy nie widziałem żeby ktoś to stosował do oprogramowania.
  • Odpowiedz
@mk321: z tego co wiem to jest to odradzane dla oprogramowania. W zasadzie licencjonowanie oprogramowania nie jest tak istotne jak licencja layoutu PCB i modeli 3d bo to może paść ofiarą komercyjnej kopii
  • Odpowiedz
@0x34: inaczej - jak nie określisz licencji, to mimo iż kod jest widoczny, to nikt tego używać nie może (bo nie ma licencji). W jednym repo możesz mieć fragmenty na różnych licencjach. Więc jak najbardziej możesz wymieszać CC-BY-NC wraz z dowolną licencją na oprogramowanie.
  • Odpowiedz