Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika
Witam mirków
Wziąłem się w końcu za lutowanie mojego ambilighta. Pomysł był taki, żeby się zasilanie wziąć z moleksa w moim pc, do którego normalnie się dyski podłącza. Kupiłem taki wtyk, myślałem że przylutować to tego przewód 1,5mm będzie łatwizną, tymczasem ten wtyk ni #!$%@? nie chce się zlutować z kablem. Da się to jakoś zrobić? Jeśli nie, to jest jakiś inny sposób, żeby się wpiąć w żeński molex?
Pobierz
źródło: comment_15996726682V36kc0Fx8NvfxTrStJhiz.jpg
  • 14
@dktr: jeśli bym miał inny topnik kupić to dopiero za kilka dni bym mógł robić, a już wszystko przygotowałem i nie chcę wszystkiego chować i za kilka znowu wyciągać ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Też nie wiem czy topnik cokolwiek tutaj da, największy problem to, że plastik się topi zanim pin się rozgrzeje na tyle, żeby z cyną połączyć, chyba nie jest przeznaczony do lutowania xD
@Odczuwam_Dysonans: dzięki za tipa, nie sądziłem, że topnik ma aż takie znaczenie przy lutowaniu. Nie mam żadnego dobrego topnika niestety, z tego gówna bata nie ukręcę przy moich umiejętnościach, więc chyba się wlutuję w 5v bezpośrednio na zasilaczu.

@dktr: więc jesli chciałbym zrobić kiedyś tak jak chciałem na początku, to bym prędzej musiał kupić piny i obudowę i samemu sobie wtyczkę zrobić?
https://botland.com.pl/pl/zlacza-4-pinowe/3917-pin-meski-do-obudowy-gniazda-raster-508mm-5szt.html
https://botland.com.pl/pl/zlacza-4-pinowe/3914-obudowa-wtyku-meskiego-na-przewod-4-pin-raster-508mm.html

I z ciekawości - co to
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dktr: racja, były takie, nawet nie przypatrzyłem się tylko skojarzyłem że molexy były normalnie zaciskane. Nawet zerknąłem do kompa... Ale mam zasilacz modularny i akurat żadnego molexa nie mam podpiętego a na strych iść mi się nie chciało ;) ale rzeczywiście przewlekane.
  • 0
@ZydowskiZarzadPowierniczy: najlepiej piny tak jak pokazałeś, zarabiasz to jak taką normalną, typową wsuwkę, zawsze możesz dołożyć odrobinę cyny po zaciśnięciu. Tak czy siak kup sobie topnik, ja mam akurat od lat duży pojemnik Kingbo po jednym z biznesów ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale taki TS-81 też się nada.
Do druku, czyli do płytki drukowanej - masz w płycie oczka, w których osadzasz (przekładasz, przewlekasz, no, wciskasz ;))
  • 0
@ZydowskiZarzadPowierniczy: nie no, każde oczko musi być zaprojektowane pod dany element, płytki uniwersalne też są różne, aczkolwiek taka standardowa jest ok do małych projektów, bo przylutujesz i np jakiś rezystorek z cienkimi wyprowadzeniami, i kondensator czy mikroprzekaźnik z trochę grubszymi. Ale przez takiego molexa to już trochę prądu może popłynąć, także wyprowadzenia mają większą średnicę nic oczka w takiej typowej płytce projektowej. Ale na pewno są i takie płytki z odpowiednią
@ZydowskiZarzadPowierniczy:

Ja polimerowe kupowałem kilka lat temu, a transile jeszcze mi NIE DOSZŁY (zamawiałem bardzo dawno na ALi, ze 2 miesiące będzie). Sam Ambilght mi zdechł (taśma padła - kupowałem zalewaną) i muszę go reanimować i zrobić zasilanie z PC'ta jak dojdą rzeczy i się da - jak znajdę czas.