Wpis z mikrobloga

@asdfghjkl: czemu? Dawno dawno temu, gdy zlecenia na GPW wybijało się na kamiennych tabliczkach kupiłem firmę Redan. Za 2-3 dni aresztowano prezesa, który miał zarzuty nie odporowadzania cła czy podatku za odzież produkowaną przez firmę w Chinach. Kupiłem chyba za 14 zł, wywaliłem od razu za jakieś 11-12 zł, do końca dnia spadło chyba na 10zł. Na jakichś forach też mówili, że po co wywalać z taką stratą, wszystko stabilnie i
@asdfghjkl: to jest klasyczny błąd sentymentalny - trzymanie akcji mimo, że spadają lawinowo o kilkadziesiąt %. Sprzedaj gdy zejdzie o 10% i obserwuj kurs, gdy zacznie odbijać od dna to odkup, nawet gdy za chwilę znowu będzie spadać to będziesz mniej stratny niż trzymając od samego szczytu. Fundusze Buffeta pewnie są nastawione na trzymanie papierów przez kilkadziesiąt lat, zwykły Mirek nie ma tyle czasu..
@asdfghjkl: mówię to Mirkom co wpadają w pułapkę "nieomylności" i trzymają papier zbyt długo (wspomniany Buffet też sprzedawał linie lotnicze ze stratą bo po co mrozić kapitał w obecnej sytuacji) - jak widzisz co innego mawia a co innego robi. A jak już Mirek sprzeda z dużą stratą to się obraża na daną firmę podważając słuszność początkowej decyzji o zakupie