Wpis z mikrobloga

Pierwszeństwo do miejsca postojowego w KRD w ogóle nie jest poruszany.

@wasyliada: Oczywiście, że nie jest bo to byłoby bez sensu.
Przepisy przepisami - i tu nie ma wątpliwości kto może wjechać na miejsce w dowolnej sytuacji.
A kultura - kulturą, to od Ciebie jeśli masz pierwszeństwo zależy czy wpuścisz kogoś, kto czeka na możliwość zaparkowania, czy będziesz chujem i nie wpuścisz.
  • Odpowiedz
@Thomas_Szasz: Ale przypadek, który opisujesz, zasadniczo różni się od przypadku OPa, bo w opisywanym przez Ciebie przypadku nikt nie cofa. A obowiązki cofającego zapewne znasz - ustępuje wszystkim niezależnie od zasad ogólnych i znaków regulujących pierwszeństwo. Cofanie to manewr szczególny, nie jest na równi z normalnym dojeżdżaniem przodem do skrzyżowania czy innego miejsca przecięcia kierunków ruchu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@themindcrusherHS: Ja mam prawko ok 5 lat i zawsze jak ktoś jest za mną to nie parkuje tyłem. Widzę miejsce o fajnie było by tyłem wjechać przed manewrem nawet wrzucam kierunek w prawo nic, przejeżdżam przed auto nic gościu za mną ciągle za d--a wrzucam wsteczny nic. No i jak w takiej sytuacji tyłem zaparkować xD?
  • Odpowiedz
@Thomas_Szasz: No dobra, racja. No to ja daję jeszcze inny przypadek. A cofa w miejsce parkingowe, B wjeżdża przodem w miejsce parkingowe, kto ma pierwszeństwo? B bo cofający A ustępuje czy A bo ma B po lewej stronie?
  • Odpowiedz
@themindcrusherHS mniej kiedyś policjant uświadomił że ruch tyłem to włączanie się do ruchu a nie sam ruch pojazdem i musisz ustąpić. Miałem kiedyś sytuację że jechałem tyłem wzdłuż parkingu a kobieta wyjeżdżała z miejsca parkingowego no i cyk współwina bo zarówno moje jak i pani auto jechało tyłem czytaj włączało się do ruchu. Z twojego obrazka wynika że A ma pierwszeństwo.
  • Odpowiedz
@Thomas_Szasz: tak, tylko że A cofa, B jedzie przodem, a tak to są dokładnie w tych samych miejscach co na rysunku tylko stoją w drugą stronę :) - zarówno A jak i B stoi na prawym lub lewym pasie, nie ma to znaczenia bo droga może być jednokierunkowa lub dwu, nieważne. Ważne że A cofa, B jedzie przodem.
  • Odpowiedz
@themindcrusherHS: Jezeli chodzi o kodeks drogowy to pewnie A. No ale w sytuacji gdy na zatloczonym parkingu, jedzie samochod przed toba i wyhaczyl miejsce i zaczyna manewr parkowania tylem, to chyba jasne ze nie w---------z sie przed nim, bo masz pierwszenstwo.
  • Odpowiedz
@themindcrusherHS: Pierwszeństwo ma ten kto dał pierwszy prawy kierunkowskaz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli doszło do kolizji, a któryś z pojazdów miał kamerkę należy wrzucić film na Stop Cham albo inny kanał o podobnej tematyce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@themindcrusherHS: pierwszeństwo ma A, nawet jeśli to chamskie, to niestety B nie ma pierwszeństwa, dlatego ja zostałam nauczona, by nie jechać do przodu, a zrobić łuk na przeciwny pas i przyblokować miejsce parkingowe, tym bardziej, że kierowcy często podjeżdżają pod sam zderzak i nie dają już możliwości zaparkowania tyłem, trzeba jednak taki manewr umiejętnie wykonać, wymaga trochę wprawy oraz braku poczucia presji ze strony innych kierowców, a jak już wiesz
  • Odpowiedz