Wpis z mikrobloga

#mirkowyzwanie

Witam jestem Mirkiem, i otrzymałem następujący zestaw zadań:

1. Zamień swój balkon w miejsce idealne na letni chillout.
2. Spróbuj jakiegoś ekstremalnego wyczynu- lot tandemem, skok na bungee, nurkowanie, etc.
3. Zrób trzy potrawy z papryką w roli głównej.
4. Zbuduj swojemu zwierzakowi atrakcje np. labirynt, drapak, hamak, cokolwiek.

Z racji że na balkonie mam warsztat i miejsce na rowery pierwsze zadanie nie wchodziło w grę. Drugie także nie przypadło mi do gustu gdyż w pewnym wieku i masie nie wypada robić pewnych rzeczy.
Czwarte z kolei było by dość trudne gdyż ryby nie drapią się i nie śpią w hamakach.

Postanowiłem więc zrealizować zadanie trzecie.

Potrawa 1 Chorizo smażone z papryką

Składniki:
Chorizo – ile kto zje, ja użyłem dwóch pętek. Jedno pikantne, jedno łagodne.
Papryka – kolor do wyboru
Ostra papryczka – j/w w zależności od upodobań
Cebula – święte warzywo Polaków
Oliwa – jako baza "sosu" w ostateczności może być olej
kazly - #mirkowyzwanie

Witam jestem Mirkiem, i otrzymałem następujący zestaw zadań...

źródło: comment_1599169172ysCIiA6K6W2MwXYFVaXb2B.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wykonanie:

Kiełbasę nacinamy w jeża, a następnie kroimy w kilku centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podszmażamy na niej kawałki kiełbasy do zarumienienia z obu stron. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz cebulę. Delikatnie solimy aby ważywa puściły łatwiej soki. Cąłośc dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż część roślinna będzie miękka. Podajemy z pieczywem, nie żałując sosu.
kazly - Wykonanie: 

Kiełbasę nacinamy w jeża, a następnie kroimy w kilku centymetr...

źródło: comment_1599169389aGA30a3YHGDsboFTbW3R6V.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso pokrojone w dość grubą kostkę. Mieszamy do obsmażenia z każdej strony. Mięso niebawem puści soki i należy pilnować aby nie odparowały do końca. Ok można raz troszkę "przypalić". Jeśli jest sucho dolewamy trochę wody. Żeby mięso ładnie zmiękło potrzebuje z półtora godziny na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie rozdrabniamy paprykę, cebulę i rozgniatamy czosnek. Gdy mięso będzie już zaawansowane w obróbce podlewamy wodą
kazly - Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso pokrojone w dość gr...

źródło: comment_1599169475OgYuztAJgYn77Mk8YHJYJ0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz