Aktywne Wpisy

Jamniki2 +11
W poniedziałek pierwsza dywidenda od SCHD, 2 k usd xD i tak co trzy miesiące (co roku 10% więcej) jakby się uprzeć do można by już w-----ć palę i siedzieć w Tajlandii chyba co? Dobijemy do 15k zł miesięcznie i pomyślimy... bo na pokładzie dzieciak za 3 miesiące.
ALL IN SCHD, jak będę przechodzić na emeryturę za pare lat, a mam już 27 wtedy jepq przymaksuję.
Na fotce niżej symulacja następnych lat
ALL IN SCHD, jak będę przechodzić na emeryturę za pare lat, a mam już 27 wtedy jepq przymaksuję.
Na fotce niżej symulacja następnych lat
źródło: Zrzut ekranu 2025-03-26 o 21.22.10
Pobierz
arturek98c +60
nie róbmy z aborcji najważniejszego tematu dla Polski i Polaków, bo to POwski as z rękawa do manipulowania kobiet, które nie znają się na polityce. A aborcji i tak nie wprowadzą, bo nie mieliby czego obiecywać
#kanalzero
#kanalzero





Witam jestem Mirkiem, i otrzymałem następujący zestaw zadań:
1. Zamień swój balkon w miejsce idealne na letni chillout.
2. Spróbuj jakiegoś ekstremalnego wyczynu- lot tandemem, skok na bungee, nurkowanie, etc.
3. Zrób trzy potrawy z papryką w roli głównej.
4. Zbuduj swojemu zwierzakowi atrakcje np. labirynt, drapak, hamak, cokolwiek.
Z racji że na balkonie mam warsztat i miejsce na rowery pierwsze zadanie nie wchodziło w grę. Drugie także nie przypadło mi do gustu gdyż w pewnym wieku i masie nie wypada robić pewnych rzeczy.
Czwarte z kolei było by dość trudne gdyż ryby nie drapią się i nie śpią w hamakach.
Postanowiłem więc zrealizować zadanie trzecie.
Potrawa 1 Chorizo smażone z papryką
Składniki:
Chorizo – ile kto zje, ja użyłem dwóch pętek. Jedno pikantne, jedno łagodne.
Papryka – kolor do wyboru
Ostra papryczka – j/w w zależności od upodobań
Cebula – święte warzywo Polaków
Oliwa – jako baza "sosu" w ostateczności może być olej
źródło: comment_1599169172ysCIiA6K6W2MwXYFVaXb2B.jpg
PobierzKiełbasę nacinamy w jeża, a następnie kroimy w kilku centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podszmażamy na niej kawałki kiełbasy do zarumienienia z obu stron. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz cebulę. Delikatnie solimy aby ważywa puściły łatwiej soki. Cąłośc dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż część roślinna będzie miękka. Podajemy z pieczywem, nie żałując sosu.
źródło: comment_1599169389aGA30a3YHGDsboFTbW3R6V.jpg
PobierzSkładniki:
Sos.
Mięso wołowe – znalazłem w zamrażarce jescze z przed ery koronawirusa
źródło: comment_1599169437F2DpUyK3f08KttitqDlsG1.jpg
PobierzW garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso pokrojone w dość grubą kostkę. Mieszamy do obsmażenia z każdej strony. Mięso niebawem puści soki i należy pilnować aby nie odparowały do końca. Ok można raz troszkę "przypalić". Jeśli jest sucho dolewamy trochę wody. Żeby mięso ładnie zmiękło potrzebuje z półtora godziny na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie rozdrabniamy paprykę, cebulę i rozgniatamy czosnek. Gdy mięso będzie już zaawansowane w obróbce podlewamy wodą
źródło: comment_1599169475OgYuztAJgYn77Mk8YHJYJ0.jpg
PobierzSkładniki:
W---a – wynaleziona przez Arabów destylacja, udoskonalona przez Słowian
Syrop malinowy – sama słodycz
Sos tabasco – robiony z papryki tabasco fermentowanej w beczkach
źródło: comment_15991695992Gv7SFbZilB2Ja8z4dbZpA.jpg
Pobierz@kazly: to czemu nie dałeś białej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_15992066085MEA9lzmxNkbGfq5XL3GEh.jpg
PobierzA placki to ino z grul (ʘ‿ʘ)