Wpis z mikrobloga

#komputery #windows
#cosmniestrzeli
Mirki mam problem,
Jakiś czas temu zmieniałem trochę części w #pc na trochę nowsze. Wpadł nowy dysk SSD kupiony w marcu. Ale ze jest mały to wpadłem na pomysł że podłącze starego HDD 500gb zawsze się przyda jako magazyn zdjęć plików itd. Podpinam stary dysk kopiuje wszystko na pendrive'a i uruchamiam ponownie tylko stary dysk HDD aby go sprawdzić programem mhdd wyczyścić itd. wszystko przebiegło pomyślnie jak zawsze, podpinam ssd z systemem komputer się uruchamia ale nie widzi dysku HDD... W menadżerze urządzeń widzi dysk ale oprócz SSD nie wyświetla nic. Wchodzę w ustawienia, pamięć itez go widzi, ale nie mogę nic z nim zrobić, ściągnąłem jakieś programy do partycji z poziomu windowsa i też nie widzi HDD.
Mówię spróbuję sformatować z instalatora windows. Niestety też nie widzi dysku, zmieniłem kabel Sata i dalej to samo. Zmienialem jakieś ustawienia idę na A coś tam w biosie i nic to nie dało. Znacie jakieś programy bootowalne z pendrive którymi mógłbym jakoś go sformatować albo coś z nim zrobic aby był widoczny przez windows10?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bletoja: w start wpisz: wiersz poleceń -> kliknij prawym/uruchom jako administrator -> diskpart [enter] -> list disk [enter] i zobacz czy tam widać ten dysk. Jak widać, to piszesz dalej, sel disk X (X to numer dysku, np sel disk 1, nie pomyl z SSDkiem :P) [enter] -> clean [enter] -> exit [enter]. Teraz masz dysk bez struktury partycji, jakbyś dopiero wyciągnął z pudełka, więc w start wpisujesz zarządzanie komputerem,
  • Odpowiedz
@thority: z tymi sektorami ma to jakiś związek z mhdd którym go "naprawiałem" ?
Zamówiłem rano nowy dysk też 500gb bo w sumie śmiesznie tanie są ale jednak chciałbym aby go windows widział, skoro wcześniej działał przed użyciem programu mhdd... Myślałem jakoś go sformatować i utrzorsyc partycje ale no nie wiem teraz jak skoro nawet instalator Windows go nie widzi
  • Odpowiedz
Ok zaczął go widzieć,
Najpierw uruchomiłem w programie testdisk potem aomei partiom assistant i jest ok.
No nic jutro przyjdzie kolejny dysk to będę go używał a ten tylko na pierdoły.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bletoja: wyłącza się bo elektronika raportuje problemy np z głowicą. Jak już się włączy to chodzi to momentu aż znowu któryś parametr nie przekroczy wartości granicznych, ale to będzie użytkowanie na zasadzie, że raz się włączy, raz nie, po prostu go wynieś na strych, nie ma sensu go używać do czegokolwiek ;) szczególnie przy dzisiejszych cenach dysków. Do tego może ci wyraźnie spowalniać kompa, bo będzie sobie w tle relokować
  • Odpowiedz