Wpis z mikrobloga

@SipaXtra Dlaczego? To tylko kolor. Nie wiem czemu utrwalił się podział na męskie i nie męskie kolory. Każdy ma prawo ubierać się jak chce. Sam posiadam różową bluzę i nikt się nie czepia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@SipaXtra: Nie przystoi, bo co? Do lat 40. ubiegłego wieku różowy był kolorem zarezerwowany dla mężczyzn.
@Master_Boy: Ten podział to efekt marketingu. Jeszcze sto lat temu narracja była odwrotna, to różowy był reklamowany jako silny, odważny kolor dla chłopców, a delikatny, łagodny błękit był dla dziewczynek.
  • Odpowiedz
@Hellvis: bo juz dziewczynki 3 letnie a taka mam po wejsciu do sklepu od razu wybieraja ubranka w kolorze rozowym.odkad pamietam zawsze byl podzial rozowe nosza dziewczynki niebieskie wybieraja chlopcy. Zaden chlopczyk nie zalozy rozowego sweterka,no moze duza wiekszosc bo teraz juz widze jak p------i rodzice farbuja 6 letnim chlopcom wlosy na niebiesko czy rozowo
  • Odpowiedz
@Hellvis: a juz jak gdzies zobacze napakowanego typka w rozowej polowce lacosta i białe spodnie to slabo mi sie robi i podswiadomie odbieram go jako lamusa ktory mimo makulatury jest na przyslowiowego strzala.nie wiem moze to jakis kod kulturowy .no nikt mnie nie przekona ze rozowy jest dla facetow.
  • Odpowiedz
@SipaXtra: Masz rację, odkąd pamiętasz był taki podział, ale nie od zawsze. Polecam lekturę tego artykułu. Od siebie dodam tylko tyle, że różowym z reguły gardzą ci, którzy na siłę muszą udowadniać swoją męskość. Facet, który jest pewien swego nie ma problemów z ubraniem kolorów, które przez "twardzieli" takich jak Ty uważane są za niemęskie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@SipaXtra: to że Twoja woli różowy nie znaczy że wszystkie takie są. Moja siostra ma dwójkę, chłopak i dziewczyna, obydwoje twierdzą że wolą różowy i wybierają zabawki w tym kolorze. Kwestia tego z jakim kolorem przebywają od urodzenia
  • Odpowiedz