Wpis z mikrobloga

Mirki z #android #google taka zagadka: jest sobie telefon LG G7, android 9, aktywowany google assistant. Teoria jest taka, że asystent się włącza po wypowiedzeniu frazy "okej gugle" lub po wciśnięciu systemowego przycisku na boku na odblokowanym telefonie (!!!!!)
I działa to jak najbardziej, z asystenta dość często korzystam.
ALE: pracuję w międzynarodowym korpo, codziennością moją są telekonferencje prowadzone po angielsku. Konfa leci przez laptopa, telefon zablokowany, wygaszony ekran (nie używam żadnych ficzerów typu "nie blokuj w zaufanym otoczeniu") leży obok, całkowicie z boku, więc nawet mojej twarzy nie widzi. Z głośników laptopa dobiega jakieś typowo konferencyjne pierdzielenie kotka za pomocą młotka, tyle, że po angielsku. I zadziwiająco często następuje coś, co teoretycznie nastąpić nie ma prawa: telefon mi się automagicznie odblokowuje, włącza się google assistant i usiłuje konwersować z tym, co słyszy. Nie udało mi się niestety wyłapać frazy, na którą reaguje, bo nie śledzę go, zwykle zauważam zjawisko dopiero wtedy, gdy asystent się odzywa odpowiadając na to, co usłyszał. Z pewnością jednak nie jest to "okej gógle", na naszych konferencjach nie rozmawiamy o google raczej :)

Czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić? Nigdy czegoś takiego nie miałem przy rozmowach prowadzonych po polsku, regułą jest, że jest to rozmowa po angielsku. Telefon musi mieć jakiś ukryty ficzer pozwalający na jego odblokowanie komendą głosową i tenże ficzer regularnie mi się aktywuje. Wedle mojego stanu wiedzy jedyne metody na odblokowanie mojego cuda to pin, odcisk palca lub mój ryj przed kamerą, żadne z nich w takich momentach nie wchodzi w grę. Co się więc dzieje?
  • 2
@Jarek_P Zablokowany telefon nie reaguje na frazę "ok Google?". U mnie G Home Mini też reaguje nieraz na losowe słowa, ale on z definicji słucha cały czas. W takim razie to bardzo dziwne.
Natomiast w necie ludzie mają już podobne problemy z aplikacją w telefonie.

https://support.google.com/assistant/thread/1818525?hl=en

Z dziwnych rzeczy, wczoraj dostałem pod rząd kilka powiadomień "Test notification!!!" od Google Hangouts.
Pobierz mathmed - @Jarek_P Zablokowany telefon nie reaguje na frazę "ok Google?". U mnie G Ho...
źródło: comment_1598330828QqODGGjvNNXk1MQXJhVRhq.jpg
@mathmed: dobra, zagadka częściowo wyjaśniona. Gdy mój telefon kupiłem, oczywiście dużo się bawiłem nowymi ficzerami, w tym i google asistantem i wtedy z pewnością tenże nie działał na zablokowanym ekranie - jestem tego pewien, bo pamiętam, że nawet stwierdziłem, że w sumie szkoda. Słuchać owszem słuchał, bo po wypowiedzeniu zaklęcia rozlegało się plumknięcie, ale ekran pozostawał czarny.
Musieli to zmienić w którejś poprawce, a ja już więcej tego nie weryfikowałem, więc