Wpis z mikrobloga

Słuchajcie mireczki, byłem wczoraj na zakupach w holenderskim Tillburgu i po drodze z ciekawości zajrzałem na tamtejszy cmentarz. Czyściutki, żadnego chwasta, ani zaniedbanego grobu. Znicze naliczyłem 3, wieńców i bukietów z kwiatami dosłownie 0. Za to na grobach leżało pełno figurek ogrodowych, pluszowych maskotek, a na jednym grobie znalazła się nawet budka dla ptaków i domek dla pszczółek! Na dodatek zdjęcia na nagrobkach takie wesołe - ludzie roześmiani, pogodni, w rodzinnych uściskach. Szkoda, że my Polacy wolimy umartwianie się, a nie zapamiętywanie zmarłych na wesoło i nasze cmentarze tak nie wyglądają.
#polska #holandia #tradycja #ciekawostki #heheszki #kultura #rodzina
K.....y - Słuchajcie mireczki, byłem wczoraj na zakupach w holenderskim Tillburgu i p...

źródło: comment_15981665747oda7DK6U8WzdV8decf5vE.jpg

Pobierz
  • 19
@BillyGugu
xDDD co ? A gdzie ja pisałem, że na podstawie tylko tego? Np: popatrz jakiego Polacy mają fioła na punkcie powstania Warszawskiego, ale o zwycięskim i świetnie przeprowadzonym powstaniu Wielkopolskim to już statystyczny Kowalski pewnie nawet nie wie. Polacy uwielbiają upamietniać smutne wydarzenia, a wszystko co pozytywne schodzi zwykle na drugi plan. Wolą wspominać klęski i ofiary bardziej niż zwycięstwa i takie narodowe "płaku płaku" zamiast szukać tego co pozytywne.
@Slayer667 trudno się nie zgodzić. Cały obrządek i kultura pochówku mogła by pozostać, ale zamiast grobu można by mieć urnę w domu. Szacunek dla zmarłego jaki sobie ubzdurali chrześcijanie (w sumie nie tylko oni) byłby zachowany przy jednoczesnym zaoszczędzeniu miejsca.