Wpis z mikrobloga

Najdroższą, najbardziej skomplikowaną, a jednocześnie najbardziej bezużyteczną funkcją w zegarkach mechanicznych jest tzw. "minute repeater". Po wciśnięciu przycisku, a więc na żądanie, uruchamiany jest mikromechanizm, który delikatnymi dźwiękowymi ,,gongami" wybija aktualną godzinę, z uwzględnieniem godzin, kwadransów i minut. Jest to piękne, romantyczne, ciekawe, stanowi świadectwo kunsztu zegarmistrzowskiego*, ale jak wspomniałem nie ma kompletnie żadnego praktycznego zastosowania. W przeszłości (XIX w.) podobno korzystano z tego do ustalenia godziny w nocy, przy zerowym oświetleniu. Ceny zegarków z taką komplikacją składają się zazwyczaj z co najmniej 6 cyfr, wyrażonych w dolarach lub euro ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Na tym krótkim filmiku można posłuchać jak to działa w jednym z modeli Patek Philippe.

*Opis tej funkcji brzmi całkiem prosto, ale mówimy tutaj o systemie kół zębatych, sprężyn i dźwigni, które po uruchomieniu, na żądanie, potrafią wybić aktualny czas, a całość zamknięta jest w maleńkim naręcznym zegarku! Według mnie to piękne osiągnięcie inżynierii.

#zegarki #ciekawostki #watchboners
wjtk123 - Najdroższą, najbardziej skomplikowaną, a jednocześnie najbardziej bezużytec...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wjtk123: czyli, jeśli dobrze zrozumiałem opis, zegarek wskazuje godzinę 10:58 (10 gongów, 3 gongi, 13 gongów = 10:45+13 = 10:58)? Bardzo fajne to jest, ale rzeczywiście bezużyteczne, bo w zasadzie pewnie wystarczyłby fosfor na wskazówkach i tarczy?

• Odpowiedz
najbardziej bezużyteczną funkcją

@wjtk123: A tam, można sobie poplumkać jak ci się nudzi w prywatnym samolocie. Zasadniczo tachometr w mojej certinie jest jeszcze bardziej bezużyteczny, bo nie użyłem go ani razu, a taką komplikacją to bym sobie grał codziennie dla rozrywki.
  • Odpowiedz
A jeśli chodzi o najdroższe i jednocześnie mało użyteczne mechanizmy? Jacob&co mają pozytywkę wygrywającą motyw z Ojca Chrzestnego https://www.jacobandco.com/timepieces/opera-jacob-co-godfather-musical-watch

koszt ok 400 000 eur

a Christophe Claret ma zegarki z wbudowanymi grami, m.in. p---r, ruletka, bakarat https://www.christopheclaret.com/en/collection-gaming-watches-p---r-c12-p15.php#down - ten jest o połowę tańszy
d.....e - A jeśli chodzi o najdroższe i jednocześnie mało użyteczne mechanizmy? Jacob...

źródło: comment_1597769740TyhpNSs32G2aP33FrRnll3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@wjtk123: a po co wskazówki skoro masz minute repeater? xd

podejrzewam że to dla tych co chcą pokazać swoim kolegom na rozdaniu oskarów jako modny dodatek albo pochwalić się na golfie w klubie miliarderów :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@wjtk123: ciekawe na ile uzywanie takiego czegos zuzywa stopien nakrecenia zegarka

@fruity: wcale, bo moc dla repeatera dostarczana jest przez przycisk (czy wlasciwie dzwignie?) aktywujacy

A jeśli chodzi o najdroższe i jednocześnie mało użyteczne mechanizmy? Jacob&co mają pozytywkę wygrywającą motyw z Ojca Chrzestnego

@diogene: sa tez tansze pozytywki: https://www.ebay.com/itm/233670205431
Nawet myslalem czy sobie takiej nie sprawic ;)
  • Odpowiedz