Najdroższą, najbardziej skomplikowaną, a jednocześnie najbardziej bezużyteczną funkcją w zegarkach mechanicznych jest tzw. "minute repeater". Po wciśnięciu przycisku, a więc na żądanie, uruchamiany jest mikromechanizm, który delikatnymi dźwiękowymi ,,gongami" wybija aktualną godzinę, z uwzględnieniem godzin, kwadransów i minut. Jest to piękne, romantyczne, ciekawe, stanowi świadectwo kunsztu zegarmistrzowskiego*, ale jak wspomniałem nie ma kompletnie żadnego praktycznego zastosowania. W przeszłości (XIX w.) podobno korzystano z tego do ustalenia godziny w nocy, przy zerowym oświetleniu. Ceny zegarków z taką komplikacją składają się zazwyczaj z co najmniej 6 cyfr, wyrażonych w dolarach lub euro ( ͡°͜ʖ͡°).
Na tym krótkim filmiku można posłuchać jak to działa w jednym z modeli Patek Philippe.
*Opis tej funkcji brzmi całkiem prosto, ale mówimy tutaj o systemie kół zębatych, sprężyn i dźwigni, które po uruchomieniu, na żądanie, potrafią wybić aktualny czas, a całość zamknięta jest w maleńkim naręcznym zegarku! Według mnie to piękne osiągnięcie inżynierii.
@wjtk123: czyli, jeśli dobrze zrozumiałem opis, zegarek wskazuje godzinę 10:58 (10 gongów, 3 gongi, 13 gongów = 10:45+13 = 10:58)? Bardzo fajne to jest, ale rzeczywiście bezużyteczne, bo w zasadzie pewnie wystarczyłby fosfor na wskazówkach i tarczy?
@wjtk123: A tam, można sobie poplumkać jak ci się nudzi w prywatnym samolocie. Zasadniczo tachometr w mojej certinie jest jeszcze bardziej bezużyteczny, bo nie użyłem go ani razu, a taką komplikacją to bym sobie grał codziennie dla rozrywki.
Połączenie tourbillona i minute repeatera uskutecznił też JLC w modelu Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Minute Repeater Flying Tourbillon Hybris Mechanica 11.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
Na tym krótkim filmiku można posłuchać jak to działa w jednym z modeli Patek Philippe.
*Opis tej funkcji brzmi całkiem prosto, ale mówimy tutaj o systemie kół zębatych, sprężyn i dźwigni, które po uruchomieniu, na żądanie, potrafią wybić aktualny czas, a całość zamknięta jest w maleńkim naręcznym zegarku! Według mnie to piękne osiągnięcie inżynierii.
#zegarki #ciekawostki #watchboners
@wjtk123: A tam, można sobie poplumkać jak ci się nudzi w prywatnym samolocie. Zasadniczo tachometr w mojej certinie jest jeszcze bardziej bezużyteczny, bo nie użyłem go ani razu, a taką komplikacją to bym sobie grał codziennie dla rozrywki.
(niestety mają popsutą stronę i error ssl wyskakuje, ale jak zaakceptujesz to wejdzie)
Tourbillon, minute repeater
ale nie ma wskazówek
koszt ok 400 000 eur
a Christophe Claret ma zegarki z wbudowanymi grami, m.in. p---r, ruletka, bakarat https://www.christopheclaret.com/en/collection-gaming-watches-p---r-c12-p15.php#down - ten jest o połowę tańszy
Połączenie tourbillona i minute repeatera uskutecznił też JLC w modelu Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Minute Repeater Flying Tourbillon Hybris Mechanica 11.
podejrzewam że to dla tych co chcą pokazać swoim kolegom na rozdaniu oskarów jako modny dodatek albo pochwalić się na golfie w klubie miliarderów :)
@fruity: wcale, bo moc dla repeatera dostarczana jest przez przycisk (czy wlasciwie dzwignie?) aktywujacy
@diogene: sa tez tansze pozytywki: https://www.ebay.com/itm/233670205431
Nawet myslalem czy sobie takiej nie sprawic ;)
@diogene: ustawianie go musi być ciekawe ( ͡° ͜ʖ ͡°)