Wpis z mikrobloga

Sprawa nietypowa, potrzebuje na gwałt soczewek, bo nic nie widzę. Przeszukałem cały dom, "normalne" się skonczyły, ale znalazłem jedno całe opakowanie. Problem w tym, że są z lekka po terminie, data przydatności do spożycia tudzież użycia 2018 rok.

Jaka jest szansa (a raczej ryzyko), że mi oczy odpadną po ich użyciu?
Te terminy na soczewkach to sobie w kuli szklanej losują, żeby jakieś tam przepisy spełnić czy rzeczywiście warto tego przestrzegać? Niby są szczelnie i sterylnie pakowane, więc na oko (( ͡° ͜ʖ ͡°)) powiedziałbym, że powinny się nadać?

#soczewki #okulary #wzrok #okulista #optyk #zdrowie #pytanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Filip69: Optometrysta here.
Ja kiedys z ciekawosci otwarlam takie dwuletnie przeterminowane i byly bardzo klejace jakby taka maź sie z tego plynu zrobila, i soczewki takie takie gluty byly xD
Sprobuj sprawdzic ale raczej to awaryjna sytuacja i lepiej zajdz do optyka i moze maja podobne moce
  • Odpowiedz
@schreder: Jest to oprawka na zylke wiec czasami jakas tam minimalna przy wkladaniu zylki moze byc. Wazne zeby byla ciasno i soczewka nie wypadla. Wyglada ze troszke za bardzo wycieta ale to trzeba by bylo na zywo zobaczyc, ale przy nosie raczej nie powinno tak byc. Podejdz do nich albo do lokalnego optyka o opinie.
  • Odpowiedz
@phoropter: Mam jeszcze jedno pytanie. Ciągle nosiłem soczewki sferyczne, ale proponują mi asferyczne Carl Zeissa z blue protectem index 1,6 (520zł para). Ogólnie to podobno te asferyczne eliminują takie coś, że oko jest mniejsze (tego nie zauważam), ale i takie załamania twarzy na krawędziach gdy ktoś na mnie patrzy. Tylko mam obawy bo do tych asferycznych to chyba okulary muszą ciągle idealnie leżeć żeby dobrze widzieć a mi się zdarza
  • Odpowiedz
@schreder: Wada nie jest taka strasznie duża, żeby mieć asferyczne, fajnie to działa na plusach typy +5 ale tez minusach ale wiekszych. Ogolnie jakosc widzenia w asferze powinna byc lepsza ze wzgledu na kąt pantoskopowy uwzględniany w montażu szkieł, a w sumie powinien być uwzględniony xD Oczywiscie asfera poprawia jakosc widzenia po bokach szkla i jest mniej znieksztalcen przez to masz takie jakby wieksze pole ostrego obrazu. Niektorzy nie widza
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@phoropter: o dzięki za taką konkretną wypowiedź. Nie za dużo widzę niestety ze zdjęć ale te szajna w razie czego też ok chyba. Ciekawe tylko jak z tą liczba abbego.
  • Odpowiedz
@schreder: Tym sie nie przejmuj. Hoya bardziej swieci, ale ogolnie w tych okularachh z ta powloka nie powinno sie chodzic caly dzien. Tylko komp. Zdjecie od kolegi wiec slaba jakosc tez duzo nie widze, ale z tego co pamietam wSzajnie najmniej zmienia kolor. Zalezy na czym Ci zalezy.
  • Odpowiedz
  • 0
@phoropter: no właśnie ja chcę chodzić w nich ciągle ale niestety ja też praktycznie ciągle komp w pracy a i po pracy też dużo :( więc raczej lepiej mieć ciągle ten blue niż kupić bez przy tak dużej ilości gapienia się w elektronikę
  • Odpowiedz
@phoropter: Mirku znowu potrzebuję porady :P Byłem u dwóch okulistów i obydwaj dali te same recepty czyli OL -3.0, OP -2,75 cyl 0,5 oś 165. Sprawa wygląda tak, że poprzednie okulary dobierał optometrysta (i podobno oni lepiej dobierają) i miałem takie same moce tylko w tym prawym cyl 0,75 i oś 160. Myślisz, że warto jeszcze iść do optometrysty czy kupić wg recepty od okulisty? Pytałem o ten cylinder i
  • Odpowiedz
@schreder: Hej, a nosiles cylinder czy to pierwszyraz? Zmiana osi o 5 stopni nie ma takiego znaczenia, tak samo zmiana cylindra na -0,75, sa to jakby wariancje pomiarowe w zaleznosci od pory dnia i nawilzenia oczu, wiec mysle ze wszystkie trzy recepty sa spoko. PD mierzy optyk i jezeli porowna z rozstawem z poprzednich okularow i jakas zmiana jest to robi to stopniowo w sensie wraca do tej prawidlowej. Mysle
  • Odpowiedz
  • 0
@phoropter:czyli wychodzi an to że powinien być ok ten rozstaw. Robiony tym urządzeniem a nie linijka więc chyba dużo dokładniejszy. Nie pamiętam skąd poprzednie pd ale miałem wpisane 69mm bez podziału na oczy.
  • Odpowiedz