Mniej więcej podobny obraz potencjalnych zniszczeń, gdyby eksplozja wydarzyła się w Warszawie. To, co było w Onet i siedzi teraz w gorących to fake, przeszacowana moc wybuchu z 1000 razy.
@DOgi: użycie mózgu xD serio, pomieść w głowie kilka zmiennych - rozmiar na mapie od Onetu, widoczne zniszczenia na zdjęciach satelitarnych i nagraniach - ta mapka z onetu nie ma prawa być nawet w małym stopniu prawdopodobna.
@kapuczina_corki_somsiada: @patryk-4: nie wiem jaką mapę dał onet, bo nie mam jej tutaj. Szukałem tylko oparcia w jakichś faktycznych obliczeniach, tak zwanego "dowodu".
@DOgi: wg onetu szyby wylatywałyby nawet w znacznie większym promieniu, niż w symulacji Little Boy xD a szacunkowo mówimy tu o sile około 5x mniejszej. Zatem wg onetu wystarczy przeładowany dostawczak Mercedes Sprinter, żeby zburzyć pół Warszawy xD
@DOgi nie ma dowodu, to jakiś tam porównanie na podstawie obszaru, na którym są zniszczenia... Nawet w Bejrucie nie ma co do siły eksplozji zgodności, jedni mówią 5.5 kiloton, inni 2.5, 2 itd.
@kapuczina_corki_somsiada: pokaż mi Sprintera, który ma ładowność 2700 ton :) Onet w jedną stronę kręci aferę a Ty w drugą jakoby jeden dostawczak miałby doprowadzić do tak kolosalnych zniszczeń
@patryk-4: Tak żem czuł, że coś jest nie tak. Bejrut musiałby być nieporównywalnie większy od Warszawy. Ponadto na filmach widać, że doszczętnie zniszczone zostały budynki w promieniu kilkuset metrów.
@kapuczina_corki_somsiada: Ja to z tej onetowskiej mapki gniłem. Szyby by wypadły pod Serockiem i Nowym Dworem Mazowieckim XD To jest ponad 30 kilometrów.
#bejrut #warszawa #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
https://www.pri.org/stories/2015-08-04/what-if-your-hometown-were-hit-hiroshima-atomic-bomb
@patryk-4: Onet.de i fake toż to rewelacja.Pisałem chyba wczoraj że nie warto w ogóle czytać tego co podają "polskie" media na temat.
@kapuczina_corki_somsiada: Czekaj, przeładowany Sprinter zmieści (przy ostrożnych szacunkach) 2 tysiące ton trotylu?