Wpis z mikrobloga

@fefler: co? do jakiego sera żółtego niby się dodaje cukier?

btw, sery na wagę też mają opakowanie i dołączoną tabelę wartości wraz ze składem. Każdy niejednorodny produkt spożywczy musi posiadać skład. Tylko są po prostu wypakowywane i sprzedawane w mniejszych porcjach. Możesz o to opakowanie ze składem poprosić, albo - jeżeli go brakuje to o producenta wraz z nazwą i Sobie wygooglować skład.
W mięsie / szynce też jest dodawany cukier?


@fefler: Często też xD Jak nie cukier to sól
A w szczególności w takich marketowych

Czy to złe i rakotwórcze? Niekoniecznie, wszystko zależy od ilości spożycia. Wszystko z umiarem
@fefler: dobre pytanie z tymi jajkami
Chyba nie, jajka bezpieczne. Oczywiście kupuj zerówki, albo jedynki, bo trójki to te słynne kury szczepione dupami i faszerowane antybiotykami xD

Podobnie z mięsem. "Normalna" pierś z kurczaka ma 150-200 gram, a widziałem nie raz jakieś mutanty-kuraki typu 300-400 gramowa pierś z kurczaka
@fefler: naprawdę nie patrzysz na składy produktów, że pytasz o takie rzeczy? xD Zdobycie wędliny masowej produkcji bez cukru w składzie graniczy z cudem, na pewno chorizo z biedronki jej nie posiada, z auchan również, z drugiej strony patrz na skład i analizuj, bo zawartość cukru czasem potrafi być znikoma.
Produkty jednorodne są dlatego produktami jednorodnymi, bo nie posiadają w składzie nic innego niż to czym są z natury - warzywa,
"Normalna" pierś z kurczaka ma 150-200 gram, a widziałem nie raz jakieś mutanty-kuraki typu 300-400 gramowa pierś z kurczaka


@niochland: Ej ale to nie żadne mutanty. Moi rodzice hodują kurczaki i jak wytnę podwójną pierś to potrafi mieć i 800 gramów. A nie są faszerowane antybiotykami, tylko jedzą ziarno. Na wsi to jest norma, to te sklepowe są wyjątkowo małe, bo są wcześnie ubijane (po 5 tygodniach nie rosną już tak