Aktywne Wpisy
Maurelius +191
W nocy doszło do wycieku API portalu X (dawnego Twittera), którego właścicielem od pewnego czasu jest Elon Musk.
A tam m.in. taki kwiatek, jak istnienie grupy "użytkowników chronionych", do których działalności nie ma zastosowania regulamin X (Twittera).
Jakie to konta? No nigdy nie zgadniecie XD Konta należące do skrajnej prawicy (m.in. End Wokeness, Libtards of TikTok), osobiste konta Elona Muska, konta powiązane z, a jakże, Donaldem Trumpem i oczywiście wisienka na torcie,
A tam m.in. taki kwiatek, jak istnienie grupy "użytkowników chronionych", do których działalności nie ma zastosowania regulamin X (Twittera).
Jakie to konta? No nigdy nie zgadniecie XD Konta należące do skrajnej prawicy (m.in. End Wokeness, Libtards of TikTok), osobiste konta Elona Muska, konta powiązane z, a jakże, Donaldem Trumpem i oczywiście wisienka na torcie,
thorgoth +203
Pamiętacie typa który rozkręcił inbę bo przyszedł do mbanku 5 minut przed zamknięciem placówki i nie pozwolili jaśnie panu założyć konta?
Gość ewidentnie pcha się w bycie żywym memem.
#pracbaza #januszex #nosaczsundajski
Gość ewidentnie pcha się w bycie żywym memem.
#pracbaza #januszex #nosaczsundajski
Zobaczcie ten film (nie mój), żeby przekonać się na własne oczy, jak niezwykły to owad: https://vimeo.com/137164873
Trafiłam na niego w domku dla owadów. Spotkanie z nim potrafi wprowadzić w osłupienie!
Jak zawsze skrót w komentarzach, a bardziej zainteresowanych zapraszam tutaj: https://dzicyzapylacze.pl/leucospis-dorsigera-osarek-murarkowy-zadziwiajacy-cudak/
Na zdjęciu niepozornie wyglądający osarek murarkowy (Leucospis dorsigera).
#dzicyzapylacze #owady #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
Na zdjęciu osarek murarkowy (fot. własna)
Na zdjęciu samica, która znalazła odpowiednie miejsce do wbicia pokładełka (fot. własna)
Kolejny etap procesu wbijania pokładełka (fot. własna)
Pokazuje to że, aby domki dla owadów miały głębszy sens, powinno się różnicować otwory. Należałoby przemyśleć również sens otwierania pomocy gniazdowych w hodowlach hobbystycznych, w celu selekcji kokonów, gdyż zabieg ten często odbywa się kosztem innych gatunków.
--
O zróżnicowanych otworach gniazd wykładanych w domku dla owadów pisałam wielokrotnie. Dla posiadaczy domków załączam grafikę, która być może Wam się przyda :)
Będę wołać raz na tydzień/dwa tygodnie.
Tutaj w prosty sposób możesz anulować wołanie do wpisu.
Zaplusuj ten komentarz.
@Mescuda
@duzyalf: Na filmie i zdjęciach owad wbija pokładełko w drewno, aby dostać się do gniazda pszczoły. To nie takie łatwe zadanie.
W stanie spoczynku pokładełko jest ukryte. Gdy samica odnajdzie odpowiednie miejsce, by złożyć jaja, wyjmuje pokładełko, co prezentuje film i zdjęcia. Owad wyjmując pokładełko wygina koniec odwłoka. Stąd jego szczególny wygląd
To dość płochliwy owad. Żeby zrobić mu zdjęcie musiałam zbliżać się do domku robiąc milimetrowe tip-topki ;))))