Wpis z mikrobloga

Niedługo zaczynam nową pracę i chciałbym poprawić swoje umiejętności konwersacji. Nigdy nie umiałem w small talk i nie umiem za bardzo rozmawiać z ludźmi, szczególnie nieznajomymi. W pracy będę musiał też czasami wykonać parę telefonów, do tego po angielsku, a to już w ogóle mnie przeraża (z angielskim u mnie nie jest źle, ale nie miałem wcześniej zbyt wielu okazji do takich rozmów). Polecacie jakieś poradniki, książki, kanały na yt, dzięki którym mógłbym poprawić swoje umiejętności komunikacji z innymi ludźmi?
#ksiazki #pracbaza
  • 4
@Beliesh: czyli szukasz coś w stylu co odpowiedzieć kiedy ktoś zapyta? czy raczej z serii jakie są zwroty grzecznościowe? czy może jak manipulować w rozmowie?

nie ma raczej takich uniwersalnych rad co powiedzieć może napisz na jakie pytania chciałbyś znać odpowiedzi?
@Beliesh: noo wydaje mi się, że pomaga pewność siebie i jak ma się dużo takich krótkich anegdotek do opowiadania, które kończą się obopólnym śmiechem i musisz w nich przedstawiać się pozytywnie xD ludzie lubią jak ktoś okazuje dystans do siebie śmiejąc się z siebie i jeszcze jak sami mogą się z kogoś pośmiać, poza tym zadawaj dużo pytań i szukaj cech wspólnych
@Beliesh: nic innego Ci nie pomoże jak po prostu rozmowa z ludźmi. Obyczaj na fb czy nie ma jakiś lokalnych grup typu babel Tower, gdzie ludzie się spotykają żeby po prostu pogadać po angielsku z sobą i przełamać się w rozmowie