Wpis z mikrobloga

@kubulak: te zielone wyglądają na antonówki, a te czerwone to w zasadzie może być wszystko :) odmianę jabłka ogólnie rozpoznajesz na podstawie z tego co pamiętam 12 różnych cech więc jedno zdjęcie to tak jakby za mało :D
@kubulak: Żeby była jasność - nie znam się na cydrze. Ale i tak uważam, że zawsze warto spróbować. Domowy wyrób ma ci smakować, nawet jeżeli nie będzie zgodny ze sztuką. Zrób, spróbuj i oceń. Na pewno czegoś się dowiesz. Zrobiłbym trzy wersje: z czerwonych, z zielonych i mix. Oczywiście w normalnych ilościach, a nie po 1000 litrów. Gdybyś szukał testera, to wiesz gdzie mnie znaleźć ;)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kubulak: też się przymierzam do cydru w tym roku, wino w zeszłym wyszło wyśmienite, choć bardzo słodkie i mocne. Czytałem, że im większy miks odmian jabłek w cydrze tym lepiej.
@kubulak Generalnie podczas fermentowania cukry zamieniają się w alkohol, więc w cydrze będziesz znacznie bardziej czuł kwaskowatość, jeśli będzie jej za dużo, to nie będziesz Ci smakowało. Do cydru lepsze są słodkie, mniej kwaskowate jabłka.