Wpis z mikrobloga

Dlaczego smartfony tak cicho grają i mają problemy z basem?
Większość smartfonów które miałem (o ile nie wszystkie) były dość ułomne w kwestii dźwięku. Zazwyczaj słucham na słuchawkach nausznych ale nie jakiś studyjnych wysokoomowych tylko normalnych przenośnych. Przede wszystkim były za ciche - jak ustawiałem głośność na max to ledwo wystarczało na niektóre utwory, a w dużym hałasie nie wystarczało w ogóle.
Poza tym każdy telefon miał ten denerwujący efekt że jak podbijałem basy to w momencie "uderzenia" dźwięk się przyciszał jakby był jakiś limit ustawiony. Myślałem że to kwestia aplikacji ale na wszystkich było podobnie.
Dla porównania: mam w szafce dawno nie używany discman Panasonica, ma chyba ze 20 lat jak nie więcej. Przy pokrętle głośności na max nie da się słuchać bo jest niesamowicie głośno (a jak przekręci się go przypadkowo to można dostać zawału), a po włączeniu podbicia bas jest bardzo mocny i jakoś nie ma takiego efektu przyciszania. W ogóle gra o wiele lepiej od mojego telefonu.
To jest kwestia jakiś słabych wzmacniaczy w telefonach czy jeszcze czegoś innego?
Polecicie jakieś przenośne grajki które grałyby podobnie co ten discman? xD

#audio #smartfon #smartfony #pytanie #pytaniedoeksperta #audioboners
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@BLiNDEAD: Myślę, że hardware smartfonów pozwoliłby na nieco głośniejsze odtwarzanie dźwięku, ale takie a nie inne limity głośności przy użyciu słuchawek mogły być zastosowane ze względu na konieczność dostosowania się do regulacji prawnych, związanych z ochroną słuchu, itp. Z tego powodu mamy też komunikaty przy pogłaśnianiu.
  • Odpowiedz