Aktywne Wpisy

tesknilam_ +66
Spojrzałam na FB, że mój pierwszy facet jest od roku zaręczony. Nie moja to sprawa oczywiście. Jednak poczułam jakieś ukłucie, że ja najwyraźniej takich chęci nie wzbudziłam przez te kilka lat spotykania się. Ale bywa
#zwiazki
#zwiazki
Gekon77 +13
#otomoto #samochody #samochodyuzywane #motoryzacja No i tak, udało się sprzedać auto. W tym samym dniu gościu dzwoni że mu turbina padła(coś mi tu śmierdzi), co robić? Dogadywać się z nim jakoś? Czy mieć w------e i zlać temat? Na umowie był zapis że kupujący zgadza się ze stanem auta i nie ma żadnych zastrzeżeń, jazda próbna wcześniej była, auto było przez niego sprawdzane. Ja tym

Jeśli ktoś z Mirków do tej pory jest przyzwyczajony do układu klawiatury z maszyn do pisania (PN 87) bądź ma ból tyłka z powodu konieczności wciskania Altów i braku dostępu do niektórych znaków i diakrytyków zagranicznych w odróżnieniu od układów z reszty Europy, to pod tymi linkami jest dostępny alternatywny układ oparty na tym z komputerów Mazovia (1986), z wersją znacznie rozszerzoną o znaki w standardzie Unicode, jako że także zagraniczne układy w ostatnim czasie znacząco aktualizują i rozszerzają swoje układy, jak niemiecki standard T2 i T3 (rozszerzony), francuski standard rozszerzony AFNOR, US-International i Finnish multilingual. Wszystkie pozycje Alt i Alt+Shift zajęte ( ͡° ͜ʖ ͡°) Znacząco bije na głowę szajs zwany PL-214. Szczególnie się przyda w celach naukowych, jak transliteracja nazw zagranicznych, czy we wszelkiego rodzaju naukach przyrodniczych.
Jako że niemiecka wersja normy to DIN 2137, to zawołam też tag #2137 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Znaki możliwe do otrzymania przy użyciu martwych znaków:
˛ ą ę į ų ǫ
˙ ċ ż ė ġ ı ŀ ḃ ṅ ẋ ṁ ȧ ḣ ȷ ḟ ḋ ṡ ẇ ṗ ṙ ȯ ṫ ẏ
´ ć ń ó ś ź á é í ú ý ŕ ĺ ẃ ḿ ǵ ḱ ṕ
¨ ä ë ï ö ü ÿ ẅ ẍ ḧ ẗ
ˇ č ř š ž ď ť ě ň ľ ǎ ȟ ǔ ǐ ǧ ǰ ǩ ₀ ₁ ₂ ₃ ₄ ₅ ₆ ₇ ₈ ₉
^ â ê î ô û ĉ ĝ ĥ ĵ ŝ ŷ ŵ ẑ ⁰ ¹ ² ³ ⁴ ⁵ ⁶ ⁷ ⁸ ⁹
˘ ă ĕ ĭ ŏ ŭ ğ
° å ů ẘ ẙ
˝ ő ű
¸ ç ş ţ ģ ķ ļ ņ ŗ ḩ ȩ ḑ
~ ã ĩ ñ õ ũ ṽ ẽ ỹ
- đ ħ ƚ ŧ ƀ ꞓ ꬳ ꞙ ǥ ɨ ɉ ꝁ ᵽ ɍ ɏ ƶ ɵ ⅛ ¼ ⅜ ½ ⅝ ¾ ⅞ ⅓ ⅔
à è ì ò ù ỳ ẁ ǹ
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~ ¡¢£¤¥¦§¨©ª«¬®¯°±²³´µ¶·¸¹°»¼½¾¿ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÕÖרÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóõö÷øùúûüýþÿ">spoiler¯ ā ē ī ō ū ḡ ȳ ≡
. ḅ ṇ ṿ ẓ ṃ ạ ḥ ḍ ṣ ḷ ḳ ẉ ẹ ṛ ụ ị ṭ ỵ ọ
, ș ț ⱬ
̉ ả ẻ ỉ ỏ ủ ỷ
̛ ơ ư plus litery greckiego alfabetu
+ æ ß ə ð þ ʒ ĸ œ ø ŋ ſ
Pełna lista znaków do otrzymania:
ĀāĂ㥹ĆćĈĉĊċČčĎďĐđĒēĔĕĖėĘęĚěĜĝĞğĠġĢģĤĥĦħĨĩĪīĬĭĮįİıĴĵĶķĸĹĺĻļĽľĿŀŁłŃńŅņŇňŊŋŌōŎŏŐőŒœŔŕŖŗŘřŚśŜŝŞşŠšŢţŤťŦŧŨũŪūŬŭŮůŰűŲųŴŵŶŷŸŹźŻżŽžſƀƏƗƚƟƠơƯưƵƶƷǍǎǏǐǑǒǓǔəǤǥǦǧǨǩǪǫǰǴǵǸǹȘșȚțȞȟⱫⱬȦȧȨȩȮȯȲȳȽɃɄɈɉɌɍɎɏɨɵʉ
ˇ˘˙˛˝ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩαβγδεζηθικλμνξοπρςστυφχψωḂḃḄḅḊḋḌḍḞḟḠḡḢḣḤḥḦḧḨḩḰḱḲḳḶḷḾḿṀṁṄṅṆṇṔṕṖṗṘṙṚṛṠṡṢṣṪṫṬṭṼṽṾṿẀẁẂẃẄẅẈẉẊẋẎẏẐẑẒẓẘẙẞẠạẢảẸẹẺẻẼẽỈỉỊịỌọỎỏỤụỲỳỴỵỶỷỸỹ
–—‘’‚“”„†‡•…‰′″‹›⁰⁴⁵⁶⁷⁸⁹₀₁₂₃₄₅₆₇₈₉₣€™Ω⅓⅔⅛⅜⅝⅞←↑→↓∂∆∏∑√∞∫≈≠≡≤≥ꝀꝁⱣᵽꞒꞓꞙꬳ
Razem 592 znaki (wobec zaledwie 113 znaków w PL programisty).
Możliwe też otrzymywanie znaków wielokrotnie diakrytycznych, np. ę́, ǽ, ỏ̂ poprzez użycie martwego znaku z kropką.
Układ do pobrania i zainstalowania na stronie https://megawrzuta.pl/download/c695052b85f25c56143c7178fbd5f4e2.html
Plik w klc https://megawrzuta.pl/download/710e3dd716b12864bbe41208d23e121d.html
Wersja QWERTY
Układ https://megawrzuta.pl/download/bc5940f318424498af8cb5930dc048f4.html
Plik https://megawrzuta.pl/download/44012f6f45bfed5aeb5ed11afc0e944c.html
źródło: comment_1594916148Pj3sf2Hm7EUH0KPURfGpP8.jpg
PobierzWołam osoby, które zagłosowały za poprzednią wersją układu, lecz już porzuconą @posmevacek @NiemieckiArbiter @xandra @qmshallo @werfogd @SpeedFight @czyczepka @metanski @Sphinx10 @Zgrywajac_twardziela @bigi @arekrob @marbed73 @ZdzisioWielki @dedik @Sphinx10 @qupi @steadfast @fabtosz @KrajaCoNieJara @werfogd @Pio_Coll @terazpolskanow @Pejsacola
Niedostępna metoda wprowadzania
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
1. Próba kontynuacji polskiego narodowego układu, jesteśmy jedynym krajem w Europie, który nie zaadaptował tradycyjnego układu z maszyn do pisania (głównie wskutek kryzysu przełomu lat 80 i 90, ale te czasy dawno minęły).
2. Ułatwienie pisania w j. polskim poprzez uwolnienie częstych polskich liter spod Alt (na wszystkie niestety brakuje klawiszy). Patrząc na wielu internetowych "pisarzy", jednak Alty sprawiają trudność i mamy ciężkie do odczytu teksty.
3. Większość krajów