Wpis z mikrobloga

Znajomy zawiesił ltd, pobiera furlough na slupa(asystentkę) I pracuje w pełnym wymiarze dla agencji. Szczegółów nie znam. Także niezła kapuche trzepie. Dojadą go?
Inny zaś siedzi na furlough choć mógłby spokojnie pracować.
Nie że tam mnie d--a pieczę, tak z ciekawości pytam.
#uk
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 13
@czlowiek_malpa_z_ochrony problem z furlough polega na tym, że jest robiony przez uczciwych Anglików dla uczciwych Anglików. Niestety nie są w stanie zauważyć, że w Anglii są też inne grupy społeczne i nacje dla których okradanie państwa to wręcz obowiązek.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@czlowiek_malpa_z_ochrony: też byłem na furlough I przepracowałem w tym samym czasie 8 tygodni dla agencji. Wyższy podatek do zapłacenia, ale tak warto. I to jest jak najbardziej legalne. Co najlepsze, jeżeli jesteś zatrudniony w kilku firmach, i każda z nich wyśle cię na furlough, to Z każdej dostajesz zasiłek.
A kwestia słupów niech dojeżdżają ich.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dansann: zaczynając pracę w drugiej firmie dostałem po różnym taxcode na każdą z nich. Finalnie wychodziło, że zacząłem płacić więcej. Bo wiem ile płacą mi normalnie przy kodzie 1250. Aktualnie został mi taxcode 532T na firmę, w której pracuję, a na magazyn w którym pracowałem miałem 717L. Finalnie ustawiają one razem kwotę wolną na 1250. Ale też płaciłem nieco więcej taxu. Nie tyle co przy BR, ale więcej.
Skończyłem tam
  • Odpowiedz
jakie te waly kreca

@tomislawniepelka: 250 milionów "źle" zaksięgowanego zysku na koniec roku rozliczeniowego spowodowało znaczny wzrost cen akcji i po ich sprzedaży dało dyrektorom z mojej firmy ok 2 miliardów do własnej kieszeni ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
Bo milion rocznie plus premia +/- 4% w akcjach to za mało.
Na niższym poziomie - dyrektor 100k+ majątek firmy sobie wyprzedawał i
  • Odpowiedz
@gonzo91 podatek jest szacowany w ciągu roku, nie jest nigdy pobrany idealnie.
Jak zobaczysz payslip z czerwca i np lutego to możesz zobaczyć, że przy tych samych zarobkach masz inny podatek zabrany. Zakładam, że masz różne wypłaty co tydzień/miesiąc, a nie idealnie takie same.

Tax BR oznacza basic rate, a więc standardowa stawkę, jedynie nie wlicza się kwoty wolnej o podatku przy takiej wypłacie.

Bo mając dwie prace najlepiej w jednej utrzymać zwykły podatek, a w drugiej BR i podatek będzie dovrze
  • Odpowiedz
  • 0
@Dansann: znowu nie masz racji. Z uwagi, że robię co tydzień tyle samo godzin moje kwitki wyglądają co tydzień tak samo. I wyglądały tak pół roku temu. Zarobki z mojego głównego stosunku pracy to ~24k per year.
Zaczęło się zmieniać jak mi zaczęli mieszać z taxcode, w przyszłym tygodniu myślę że już powinno być wszystko ok. A jak nie to będę dzwonił do HMRC.
  • Odpowiedz