Wpis z mikrobloga

ostatnie na razie pytanie dla świrów spod #akwarystyka :)

mam szafkę aquael glossy (taką jak w linku na dole) do tego szkło nie od zestawu, rozmiar prawie jak dedykowane do tej szafki (na głębokości -35cm - jest identyko, na szerokość akwa jest 5 cm krótsze). Niestety, inżynier wymyślił, że szafka i akwarium muszą być jedną bryłą, więc akwarium wystaje z przodu ok 1cm z blatu właśnie nad drzwiczki - w praktyce wisi w powietrzu.

i teraz pytanie: akwa to wytrzyma? czy dla świętego spokoju kupić jakiś laminat w tym samym kolorze co szafka, o rozmiarach szkła i podłożyć? ze względów estetycznych wolałbym tego uniknąć (właściwie Różowa), ale wole tak niż zasypiać z niepokojem, że zaleję 4 poziomy pode mną

https://www.plantica.pl/akwarystyka-slodkowodna/akwaria-i-zestawy/szafki-pod-akwarium/aquael-glossy-st-80-szafka-pod-akwarium-80x35x82cm.html?gclid=EAIaIQobChMI5Nje_Z7Q6gIVlamyCh0K-gCwEAQYASABEgL-zvD_BwE
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pyrawlkp: 1cm nie powinno się nic stać xD ja jak mialem akwarium 40 litrów to trzymalem je na półce nieprzeznaczonej do tak ciężkich rzeczy. Jedynie takimi grubymi srubami wzmocnilem a mimo wszystko wygiela sie na srodku i odstawala od akwarium pare mm na 1/3 powierzchni ;p bardziej obawialem sie że się akwarium rozklei niz pęknie.
  • Odpowiedz
  • 0
@pyrawlkp a jakbyś miał oryginalne szkło To też by wystawało? Bo z Twojego opisu wynika że jest tylko krótsze na długości, dobrze to rozumiem?
  • Odpowiedz
  • 0
@pyrawlkp jeżeli jest tak jak w oryginale to ja bym osobiście postawił (Aquael musiał wykonywać testy czy to się sprawdzi) tylko nie zapomnij o macie.
  • Odpowiedz
  • 0
@pyrawlkp nie rozumiem szkło Lini ledy, jeżeli grubość szkła jest taka sama i ten sam sposób klejenia, to nie powinno być problemu, jeżeli natomiast grubość szkła u Ciebie jest cieńsza, to niestety ale postawił bym na płycie.
  • Odpowiedz
@pyrawlkp: wszystko tylko nie MDF, przecież to pęcznieje od pierwszej kropelki. Zwykłą meblową wiórową lub najlepiej sklejke, ale meblówka wystarczy skoro to będzie drugi blat
  • Odpowiedz
  • 1
@pyrawlkp no i fajnie, ja właśnie odebrałem pakę z Aquael reklamowałem grzałki Ultra heater i jestem pod ogromnym wrażeniem, kurier przyjechał w wtorek po grzałki, dziś kurier przywiózł nowe. Nie zapomnij się pochwalić co tam urządziłeś ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz