Wpis z mikrobloga

Hej mireczki z #ksiazki
za kilka dni będzie dokładnie 30 miesięcy do moich 30 urodzin.
Wymyśliłem sobie że zrobię "czelendż" 100 książek do 30 urodzin. Trochę będzie ciężko, bo to książka co ok 9,5 dnia, ale nic się nie stanie, jak mi się nie uda, a jak nie spróbuje, to się nie dowiem.. O ile rozpoczęcie jest proste, to skomponowanie listy 100 wartościowych książek jest już cięższe, mam kilkanaście tytułów w głowie, ale chciałbym wysłuchać waszego zdania.

Jakie książki możecie polecić które was rozwinęły, sprawiły że staliście się lepszymi, bardziej świadomymi ludźmi lub po prostu rozbawiły albo pobudziły waszą wyobraźnię. Tematyka dowolna może to być literatura faktu, sci-fi, filozofia lub #rozwojosobisty czy nawet dłuższe artykuły. Mogą być też wasze ulubione książki ;)
  • 10
@CichySzelestOka: Samolubny Gen, Dawkins
Thinking, Fast and Slow, Daniel Kahneman
The Uninhabitable Earth: Life After Warming, David Wallace-Wells
Flowers for Algernon, Daniel Keyes

Tytuły są po angielsku, ale są tłumaczenia na polski. Możesz też popatrzeć na jakieś listy BBC #
@CichySzelestOka: sam zacząłem czytać dopiero od początku pandemii (15 książek za mną!). Od siebie polecę dwie: Głowa do liczb (m.in. o sposobie uczenia się, technice pomodoro itd.) oraz Astrofizyka dla zabieganych (raczej dla osoby nieposiadającej bogatej wiedzy o kosmosie).

A jak chcesz sztucznie podbić licznik nie męcząc się za bardzo to Wszystko co mężczyźni wiedzą o kobietach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@CichySzelestOka:
Książki, którymi "Nawracam" ludzi na czytanie :P

-Seria "Opowieści o Feliksie Castorze" Mikea Careya. Pierwszy tom to "Mój własny diabeł"
Czasy obecne. Umarli zaczęli wstawać z grobów, na świecie zaroiło się od duchów, poltergeistów i wszelkiej maści "-Łaków". Prowadzi to do niecodziennych sytuacji, np. Zombie, który drogą sądową stara się odzyskać swój majątek, który zapisał w testamencie rodzinie. W tym wszystkim jest sobie Castor. Egzorcysta, starający dorobić się trochę grosza,
@CichySzelestOka: Bartłomiej Popiel - zrobię to dzisiaj, Iwona Kubis - zarządzanie samym sobą w czasie, Mj Demarco - fastlane milionera, Kamil Cebulski - biznes w kraju dziadów, Robert Kyiosaki - Bogaty ojciec biedny ojciec, Robert Kyiosaki - kwadrant przepływu pieniędzy, Neil Strauss - Gra, George Orwell - rok 1984