Wpis z mikrobloga

#ciagniki #traktorboners #wies #bieszczady

Hej,

Z racji, że pogoda wyśmienita zabrałem ciapka na wycieczkę po hektarach.

Dla przypomnienia: ciągnik to International D-439. Po awarii silnika kompletowałem go i składałem kilka ostatnich lat. Remont mechaniczny jest w zasadzie na finiszu. Z grubszych rzeczy czeka go jeszcze wymiana popychaczy zaworowych. Te obecne mają spore luzy na łożyskach ślizgowych ale za to mam komplet w idealnym stanie ze starego silnika.

Z rzeczy, których mogłem jednak nie robić była wymiana oleju w skrzyni. Nie wiem co tam zalał Helmut ale skrzynia pracowała cichutko i płynnie. Po wymianie cóż... jak na filmiku.

Samo nagranie to 10 min. rozbijania się po bieszczadzkich górkach, przypadkiem może byś średnio pasjonujące.
  • 8
y, że średnio z hektara wychodzi około 12 bali. Każdy to mniej więcej 200kg. Cena to około 100/szt. więc na sprzedaży średnio idzie zarobić.

@machalsky: aha, a pewnie jeszcze paliwko to spore koszta, a te 12 bali to może razy 2? bo podobno ze 2 razy w sezonie można kosić? czy może 3 razy się uda skosić 1 ha w sezonie?
@SynuZMagazynu: zaczynając w czerwcu można spokojnie skosić 3 razy. Ja zazwyczaj kończyłam na drugim sianie, bo zwyczajnie nie więcej nie było mi potrzebne. W tym roku na jednym kawałku znajomy kosi pod kiszonkę już 3 raz a jest ledwie początek miesiąca. Do końca sezonu spokojnie skosi jeszcze 2 razy. Swoją drogą jak wychodzi się na kiszonce nie napiszę bo nie mam pojęcia.
W przypadku samego paliwa spokojnie idzie zamknąć sezon na
@rouli: w moich stronach ciapki to wszystkie małe ciągniki ale fakt, ogólnie ciapki to c-330.

Sam dźwięk pod obciążeniem jest jaki jest ale ten sam ciągnik pod tą górę naciągał przyczepę samozbierającą i dawał radę dla tego niespecjalnie zamierzam dawać mu jakąś taryfę ulgową. Fakt faktem jednak jechał na granicy szosowej dwójki a prosiło się o terenowe, mój błąd i przyznaję że go męczyłem tym bardziej, że jechałem z zapiętą przyczepą.