Wpis z mikrobloga

@MilowyLas: dużo warzyw. Buraki (najlepiej soki burak + jabłko - witamina C z soku jabłkowego ułatwia wchłanianie żelaza z buraka).
Ja miesiąc przed oddaniem (mam spore problemy z przekroczeniem wymaganej normy) robię codziennie koktail pietruszka + pomarańcza + cytryna, ew. zamieniam pietruszkę na seler naciowy jak mi się znudzi.
Mięso czerwone, żadne kurczaki. Dobre mięso zapijać sokiem z witaminą C żeby się dobrze wchłonęło. Jajka mają sporo żelaza i kwasu foliowego.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@MilowyLas: Regularnie oddaje krew i wyniki zawsze mam ok. Mięsa, którego poleca większość piszących, nie jem. Za to dużo warzyw, nie ma reguły. Jedz zdrowo, czyli wg piramidy żywieniowej i powinno być ok.
  • Odpowiedz
@MilowyLas: Mirku, takie pytanie co jadłes przed donacją?
Bardzo częstym błędem jest wrzucenie małej kanapeczki i w droge bo rano trzeba byc na miejscu.
A to błąd, u mnie była jednego dnia różnica HGB między badaniem z rana a z godziny 13 prawie 2 jednostki. g/dl

Poza tym piszesz że minimum jest 12,5 - chyba 13,5 przynajmniej w Poznaniu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Poza tym jak juz
  • Odpowiedz