Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad zakupem czarnego stroju medycznego, bardzo mi się podobają ale jestem ciekawa zdania innych. #medycyna #lekarz #lekarski #szpital

Czy czarny strój medyczny u lekarza wywoływałby u Ciebie negatywne odczucia?

• Tak 29.8% (112)
  • Nie 50.8% (191)
  • Obojętne 19.4% (73)

Oddanych głosów: 376

• 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Diamorfina: Kiedyś ze znajomymi na ten temat rozmawialiśmy, bo kolega kupił sobie czarny mundurek i doszliśmy do wniosku, że jednak dla wielu pacjentów podświadomie jest to źle kojarzący się kolor ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Diamorfina: dla mnie zawsze lekarze w idealnie białych i dobrze wyprasowanych kitlach sprawiali wrażenie profesjonalistów i ludzi godnych zaufania. Czarny to raczej rzeźnik z okolicznego mięsnego xd albo tatuażysta lub masażysta/fizjoterapeuta najwyżej

To zależy jaką rolę pełnisz, ale jakbym po operacji serca obudził się z czarną postacią w masce nad sobą to bym pomyślał, że j----a przyszła mnie zabrać xD
  • Odpowiedz
@niezwornowazony: Wbrew pozorom na tych białych długich kitlach jest o wiele więcej drobnoustrojów przenoszonych niż na scrubsach(zdjęcie wyżej), w badaniach wyszło że lepiej żeby lekarz miał krótki rękaw wtedy choć może sprawia wrażenie mniej godnego zaufania to jest czystszy :) Ale rozumiem, kolor biały w medycynie nie wziął się znikąd najwyraźniej faktycznie najbardziej wzbudza zaufanie
  • Odpowiedz