Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Chciałbym spróbować pójść w kierunku programisty ( niekoniecznie tego mitycznego 15k XD ) i zobaczyć czy się na to nadam, problemem jest mój problem z językiem angielskim, to znaczy jako wymienienie się paroma prostymi zdaniami dam radę. Natomiast czasem coś źle wymawiam i nie brzmi to tak jak powinno albo obejrzę sobie zagraniczny kurs na udemy ( mam ich od zayebania XD. ) Gdzie koleś tłumaczy co i jak, wszystko w porządku jest, ale średnio co 30 sekund muszę stopować sobie i wpisywać dane słowo na Polskie, bo nie mam zielonego pojęcia co ono oznacza. Albo wiem ale nie mam pewności, dodając fakt że czasem nie zrozumię bez angielskich napisów co powiedział.
Czy polecicie mi w jaki sposób mogę się nauczyć w miarę czasu Angielskiego? Nie chodzi mi o oglądanie różnych seriali po angielsku z napisami, bo tak właściwie od paru dni robię. I poniekąd widać efekty, ale chciałbym ogarnąć gramatykę. Nawet jeśli byłby to całkowicie poziom podstawowy ( czasowniki, odmienianie, wymawianie, składanie zdań etc,) to jak najbardziej mi by to nie przeszkadzało. Lepiej jakbym umiał od początku, niż później miał z czymś problemy! :) Ucieszyłbym się gdyby było coś za darmo, chociaż jakbym miał płacić co miesiąc jak za średnią hawajską to nie byłoby źle XD. Cokolwiek, czy to na desktopa, na androida! :D
lvl +20
#pytanie #programowanie #angielski #angielskizwykopem

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5ef15a660db94d7506cddd56
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt

[==......................................] 4% (10zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie chodzi mi o oglądanie różnych seriali po angielsku

@AnonimoweMirkoWyznania: Seriale OK, ale ja polecam oglądanie wszystkiego co Cię interesuje na youtube po angielsku tym bardziej, że większość jakościowego kontentu jest właśnie w tym języku. Nie ma sensu się uczyć samej teorii "czasowniki, odmienianie, wymawianie, składanie zdań etc" bo po prostu naturalnie się tego nauczysz jeśli nie będziesz za bardzo się skupiał na tym, że chcesz się tego nauczyć.
Googlowanie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: oglądaj dalej angielskie media z angielskimi napisami. Nauczysz się tak "przez osmozę" gramatyki, słówek i potocznego języka i potem nie będziesz miał problemów z językiem wysokim. Plus jak możesz znajdź sobie kogoś z dobrym angielaskim za rozmówcę po parę godzin w tygodniu. Ważne żeby nie umiał nic po polsku żebyś nie mógł oszukiwać (siebie samego).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@AnonimoweMirkoWyznania: polecam zacząć od programów informacyjnych lub publicystycznych. Dialogi w filmach czy serialach często mają określony kontekst kulturowy, używają humoru czy zwrotów językowych które mogą być niezrozumiałe dla początkującego
  • Odpowiedz
@ebpttk: nie wiem jak dużą motywację/samodyscyplinę trzeba mieć żeby oglądać nawykowo programy informacyjne po angielsku i się nie zniechęcić, ja bym jednak został na początku przy youtubie i serialach, żarty szybko załapie i w sumie takie zwroty językowe to bardzo ważna część zrozumienia i posługiwania się płynnie językiem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@RamzesXIII: Mnie akurat w ten sposób było łatwiej, dziennikarz jest w studio, wyraźnie złapiesz każde słowo, to jak akcentuje etc. Jak rozumiem kolega jest początkujący. YT też w sumie spoko, jakiś streamer z dobrą dykcją czemu nie.
  • Odpowiedz