Wpis z mikrobloga

@proba1: dla każdego temat taki czy owaki jest ważny. Jeśli byłbyś osobą LGBT / miał kogoś w znajomych / rodzinie - to ten temat przesunąłby się w Twojej hierarchi ważności. Nie można mówić, że jakiś temat nie jest ważny - bo dla każdego jest ważne co innego. Wczoraj w #ama @BosakKrzysztof było wiele pytań o marihuanę - a dla mnie ten temat np. jest nieważny. I co
  • Odpowiedz
@proba1: nawet jeśli to jest tylko '5%' społeczeństwa, to jest o tyle ważny, że tradycyjnie się ich j---e na każdym kroku. Ważne jest to, by nie było w społeczeństwie patologii takich jak ta, która uniemożliwia im zawieranie normalnych związków/ślubów/jak-zwał-tak-zwał.
  • Odpowiedz
@SebaD86: Stare dobre "dziel i rządź", nie ugra się tyle mówiąc o gospodarce i kraju, marginalizując tak "ważne" kwestie światopoglądowe. Nawet w dyskusjach ze znajomymi, kiedy okazuje się, że ciężko się ze mną pokłócić na tematy "wyborcze", to ludzie zmieniają temat. Chcą znaleźć ujście dla emocji zamiast porozmawiać :)
  • Odpowiedz
@SebaD86: nawet jakbym był lgbt to ważniejsze dla mnie od tego czy mogę machać papierkiem przed urzędnikiem byłoby to czy mam pracę (gospodarka), mam dostęp do dobrej opieki zdrowotnej(służba zdrowia), mam gdzie mieszkać (mieszkalnictwo powiązane z gospodarka), jak wygląda system emerytalny (zabezpieczenie społeczne), czy i jaka jest ochrona prawna (policja, sadownictwo, komornicy). To są rzeczy ważne dla społeczeństwa niezależnie od tego jaka jest ich orientacja seksualna.

Dla przykładu osoby heteroseksualne,
  • Odpowiedz
@SebaD86: Po pierwsze - wyborcy nie ogarniają gospodarki.
Po drugie - temat LGBT wywołuje emocje, a to na nich robi się elektorat. Nie żadne wykresy, liczby czy racjonalne argumenty. Emocje pchają ludzi do urn!
  • Odpowiedz