Wpis z mikrobloga

Mirki z #motoryzacja powiedzcie mi proszę czy jest duży przeskok w przejściu z manualnej skrzyni biegów na automat? Nigdy nie jeździłem na automacie, prawko mam jakieś 10 lat + i zastanawiam się czy z marszu będę mógł pojechać w dłuższą trasę czy też czekają mnie jakieś niespodzianki w stylu nawyków szukania sprzęgła lub sięgania po dźwignię zmiany biegów. Niestety (albo i stety!) w #panek #carsharing mają praktycznie same automaty, nieliczne Corolle się zdarzają, ale ciężko je uchwycić ;)
  • 34
czy jest duży przeskok w przejściu z manualnej skrzyni biegów na automat

@Hydrochoreus: z mojego doświadczenia nie, zależy trochę jakie autko. BMW w automacie z wypożyczalni się łatwo i przyjemnie jeździło, takimi z klasy "C" dużo ciężej, trzeba wyczuć
@e47d8g46 Może ja przywiąże do drzwi...
@roqitt Prawdopodobnie Toyota Yaris albo Seat Arona ;)

@BillyGugu
@Atreyu Właśnie mam do pokonania +/- taki dystans i się zacząłem zastanawiać czy są jakieś inne uwagi co do jazdy. Czasami się zdążały historię ludzi, którzy przywalili w ścianę lub inny samochód bo hamulec był nie wciśnięty ;) BTW po uruchomieniu silnika i na pozycji "D" samochód będzie sam powoli jechał czy muszę dodać gazu?
@Hydrochoreus: Lewa noga odpoczywa, operujesz TYLKO prawą.

Odpalasz na hamulcu (i tak jest zwykle zabezpieczenie). Z P na D i puszczasz hamulec powoli - auto się toczy. Chcesz się toczyć wolniej, hamulec delikatnie i jedziesz jak na półsprzęgle. Przyśpieszasz gazem. Tyle

Zmiana z D na R tylko po KOMPLETNYM zatrzymaniu do zera. Jak stoisz trzymasz hamulec, inaczej auto będzie toczyło się na jedynce
@Atreyu Dzięki! Czyli wygląda na to, że to działa tak jakbym stopniowo puszczał sprzęgło bez dodawania gazu. Ogólne zasady jazdy sobie sprawdziłem i chyba po prostu wsiądę do automatu...
@Hydrochoreus: tak jak wyzej. Wsiadasz do auta i upewniasz sie, ze dzwignia jest na P. Odpalasz z noga na hamulcu i przesuwasz na D (drive). Puszczasz hamulec, auto sie toczy. Od tego momentu operujesz juz tylko gas i hamulec. Po zatrzymaniu do zera nie boj sie, auto nie gasnie.
Zmiana biegu po zatrzymaniu do zera. Konczysz jazde na biegu P przed zgaszeniem silnika
kiedyś się mówiło, że automaty są dla kobiet lub dla ludzi, którzy nie potrafią na manualu jeździć ;)

@Hydrochoreus: a nawet prawdziwe zapalniczki są na benzyne, prawdziwi mężczyźni golą się brzytwą i inne wyznaczniki niepewnych siebie osób. ;)