Aktywne Wpisy
Nusantara +331
#wykop #moderacjacontent #gorzkiezale
Ten portal po prostu umiera. Spadek użytkowników widać najlepiej po rankingu. Gdzie parę lat temu mieć bordo to było wyzwanie wymaganego dodawania dziesiątek znalezisk lub setek komentarzy. Teraz wystarczy wejść dwa razy na główną żeby być w rankingu najbardziej aktywnych osób.
Ale najbardziej mnie boli brak jakiegokolwiek wartościowego kontentu. Czasami, z przyzwyczajenia, odpalam wykop żeby po 5 minutach przewijania go zamknąć. Jałowe komentarze
Ten portal po prostu umiera. Spadek użytkowników widać najlepiej po rankingu. Gdzie parę lat temu mieć bordo to było wyzwanie wymaganego dodawania dziesiątek znalezisk lub setek komentarzy. Teraz wystarczy wejść dwa razy na główną żeby być w rankingu najbardziej aktywnych osób.
Ale najbardziej mnie boli brak jakiegokolwiek wartościowego kontentu. Czasami, z przyzwyczajenia, odpalam wykop żeby po 5 minutach przewijania go zamknąć. Jałowe komentarze
magdalena-gaska +179
Dzień dobry kochanie, jak się spało?
Tytuł: Rozmyślania
Autor: Marek Aureliusz
Gatunek: traktat filozoficzny
mógłby zakrzyknąć Kołcz Majk poznawszy poglądy na życie Marka Aureliusza. Ten bowiem, jako stoik, uważał, że wszystko co jest nam dane w życiu należy przyjmować z pokorą i nie rozmyślać o przeszłości (która nie powinna mieć wpływu na współczesność), ani o przyszłości (bo ta jest niepewna), a liczy się jedynie tu i teraz. Przy tym każdy dzień należy przeżywać zgodnie z naturą, przez co rozumiane jest pokorne wypełnianie naszych obowiązków w służbie państwa. Wszystko poboczne jest marnością i rozpadnie się jak pył wraz z upływem czasu. Markowi Aureliuszowi łatwo jednak było mówić, że trzeba zachować spokój i pokorę w życiu, skoro był, kurde, cesarzem rzymskim i nie musiał codziennie myśleć o wypruwaniu sobie żył w robocie u swojego chlebodawcy.
Nurt stoicyzmu, który reprezentował Marek Aureliusz kompletnie mi nie podszedł. Jest w zasadzie pełny nihilizmu, rezygnacji i braku nadziei na lepsze jutro. Dochodzę jednak do wniosku, że postawa stoików tworzy fundamenty pod jeden z archetypów męskości, o którym współcześnie tyle się pisze książek. Według niej mężczyzna ma być łagodny, ale stanowczy. Stały w swoich poglądach, ale otwarty na argumenty innych osób. Dawać przykład wypełnianiem przez siebie obowiązków, ale nie robić tego dla poklasku innych. Widać cechy te były cenione już tysiące lat temu.
Samej książki nie oceniam. Ma ona w końcu prawie 2000 lat. Trzeba jednak zaznaczyć, że napisana jest ona trudnym językiem (oryginalnie napisana była greką) i poza podziałem na 12 ksiąg oraz numeracją poszczególnych przemyśleń nie ma w niej spójnej struktury, a sporo idei jest powtórzonych innymi słowami.
Tylko dla entuzjastów.
#bookmeter