Wpis z mikrobloga

Tak z ciekawości mireczki da się zobaczyć w sieci kto jest pod konkretnym adresem IP w domu? Chociażby model urządzenia?

Bo na służbowym ESET mi się zesral i krzyczy ze hakujo a ciekawa jestem kto to
Żadne z moich bo już sprawdzałam XD

#it #komputery
  • 21
@klarkia: mam listę połączonych urządzeń i ich nazwy z routera ale ten mi nie pokazuje IP

A znam tylko IP hakującego, arp pokazuje mi to IP i adres fizyczny ale nie widzę go w adminie routera

Podobnie nie widzę np. swojego prywatnego komputera. Aczkolwiek może „hakier” się rozłączył już
@adrian-synal: nie rozumiem o czym do mnie mowisz. A jak dam ping w ten IP z wiersza poleceń do tego kompa to co wtedy?

Nadal widzę go po wpisaniu arp -a w CMD. A jak biorę adres fizyczny i robię lookup żeby zobaczyć chociaż co to za firma/urządzenie to mówi ze brak rezultatów
@PaulStanley: wpisy w tablicy arp nie usuwają się zaraz po tym jak ten sprzęt zniknie z sieci więc jeśli masz lapka i używałaś go w innej sieci to możesz tam mieć również stare wpisy. co do skanowania to nmap jest najlepszy do rozpoznawania urzadzen w sieci. Jak dasz pinga to może nie odpowiedziec jeśli komp jest za firewallem i ma wyłączone ICMP echo. Ściągnij nmap i przeskanuj go sobie tak: nmap