Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś, kto interesuje się #gielda?
Przyjrzyjmy się dzisiaj 3 surowcom:
- Kawa. Osiągnęła niemal minimum wszechczasów, właśnie się podnosi i warto się tym zainteresować. Pozamykane były hotele, kawiarnie, statki, samoloty więc spożycie kawy zmalało, co mogło mieć wpływ na cenę. Gospodarki są odmrażane, więc i kawa rośnie. Jest dobry moment, bo można ustawić SL na niedawne minima i ewentualna strata jest niska.
- Kukurydza. Co czerwiec leci ostro do góry, obecnie również kurs jest niski. Nie wiem jak covid wpłynie na kurs, jednak kurs tak czy inaczej powinien wzrosnąć, jeśli nie jak co czerwiec to przynajmniej jakąś część tych wzrostów.
- Gaz ziemny. Kurs również bardzo nisko. Niedługo zaczyna się lato, wzrasta wykorzystywanie energii związane z klimą. Przynajmniej czytałem, że gaz ma coś wspólnego z klimą, może chodzi o elektrownie gazowe? W dodatku dużo gazu zużywa przemysł a ten również będzie się powoli podnosić.
Można jeszcze zerknąć na ropę. Idą wakacje, gospodarki są odmrażane, transport odrobinę się podnosi. Kurs jest ok 40 dolarów a powinien wynosić ok 70 więc jest miejsce na jakieś zyski. Tutaj minus taki, że polityka może namieszać.
  • 14
@Artic: o kawie dzisiaj czytałem, ale przypomniało mi się jak rozmawiałem z 3 miesiące temu z importerem włoskich kaw, który zaopatruje lokalne restauracje, ma sklep internetowy, kawiarnie, itd.
No i o stwierdził, że jest bardzo dużo tych małych palarni nie tylko we Włoszech, ale i w innych częściach świata, że "dużo się tego porobiło".
Nie wiem czy po prostu ktoś nie poczuł, że można te ziarenka drogo #!$%@?ć i wszyscy się
@SpokojnaWodaWsciekleFale: Jak wiadomo, giełda to spekulacja i mało ma wspólnego ze stanem faktycznym. Minimum wszechczasów to dobry opór psychologiczny. Chodzi tu o to, że ustawiając sprytnie stop loss można potraktować to jako okazję do zysków z małą ewentualną stratą.
@Artic: ludzie pracują z domu a nie z biura, za kawa stoi obniżka brazylijskiej waluty która jest exporterem 70% na świecie. Temat jest złożony, bo mogli wychodowac 10 lat temu drzewka które teraz zaczęły dawać owoce. Chętnie bym się w tym jeszcze doszkolił, ale nie wiem gdzie.