Wpis z mikrobloga

Cześć. Dla pewności chciałem się Was zapytać kto w takim przypadku ma pierwszeństwo przejazdu. Zdarza się, że wyjeżdżając z osiedla (czerwona strzałka) jestem trąbiony przez pojazd po mojej lewej stronie (zielona strzałka) kiedy nic z mojej prawej nie jedzie (żółta strzałka). Ostatnio jakaś stara prukwa w smarcie się do mnie pruła przez okno bo niby jej wyjechałem. Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo? Prawo jazdy posiadam 2 lata także młody kierowca ze mnie. #prawojazdy #warszawa #ruchdrogowy
ZielonyWtychSprawach - Cześć. Dla pewności chciałem się Was zapytać kto w takim przyp...

źródło: comment_1592416311B8YzYFfqwlXjAUEtz1K1UD.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
@ZielonyWtychSprawach: Dobra ja tez z tych stron znalazłem już to skrzyżowanie
Jak wyjeżdzasz z Aneskazego masz pierwszeństwo przed nadjeżdzającym z lewej strony i masz obowiązek ustąpić jadącym Korzona z Twojej prawej
Wiec prukwa z Smarta nie miała racji
Ps o wyjeździe ze strefy lub osiedla nie ma mowy bo jest ono wczesniej jak zaznaczyłeś na zdjęciu
  • Odpowiedz
@ZielonyWtychSprawach: Wszyscy tam jeżdżą tak jakby jadąc ulicą Korzona mieli pierwszeństwo bo tam jest (niby) tylko wyjazd z pętli autobusowej. Ale oczywiście według oznakowania czerwona strzałka ma pierwszeństwo przed zieloną, więc w razie wypadku baba ze smarta skończyła by z mandatem.
  • Odpowiedz
@ZielonyWtychSprawach Jak już napisano wyżej zwykłe skrzyżowanie równorzędne. Najlepiej następnym razem wysiąść, pokazać prukwie oznakowanie poziome i brak znaków pionowych z każdej strony i kazac oddać prawo jazdy XD Skąd się biorą tacy "kierowcy"...
  • Odpowiedz
@ZielonyWtychSprawach: generalnie jest to skrzyżowanie równorzędne ale znafcy nie wzięli pod uwagę, że jak zjadą się tam trzy auta jednocześnie to jest sytuacja patowa gdzie każdy każdemu powinien ustąpić pierwszeństwa.
Odpowiedź na taką sytuację brzmi: zdrowy rozsądek. Niestety prawo nie reguluje tego w żaden sposób.
  • Odpowiedz
jak zjadą się tam trzy auta jednocześnie to jest sytuacja patowa gdzie każdy każdemu powinien ustąpić pierwszeństwa.

@non-serviam: Napisałeś to na serio? Nawet w przypadku trzech aut sytuacja jest jasna. Pojedzie ten jadący najbardziej po prawej.
  • Odpowiedz