Wpis z mikrobloga

Jak najszybciej załatwić sobie status ucznia? Będę pracował na umowie o zlecenie i nie chcę płacić tylu składek, mam 21 lat. Jeśli zapiszę się do Cosinusa to będę ubezpieczony i powinienem mieć opłacone wszystkie składki i zerowy PIT? Dobrze rozumiem? Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

#szkola #cosinus #prawo #podatki
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

OP chodzi o niepłacenie ZUSów na UZ.

Pitu nie płacisz do 26roku
ZUSu nie płacisz jak masz status studenta/ucznia (do 25 lub 26 roku działa)- legitymację musisz mieć ważną bo ją się okazuje do ZUS
  • Odpowiedz
@flickkk: No to najłatwiejsza i najtańsza opcja to właśnie szkoła policealna. Nie musisz nigdzie zgłaszać ale do pracy prawdopodobnie będzie ci potrzebne zaświadczenie ze szkoły ze jesteś uczniem. Btw większość tych szkół jest płatna jak nie wyrobisz 50% obecności ale jeszcze się nie spotkałam żeby robili problemy z podpisaniem wszystkiego hurtem np raz w miesiącu
  • Odpowiedz
@flickkk Od września nowy semestr, też z tym kombinowalem. Normalnie zostajesz ich uczniem i później dajesz zaświadczenie/legitymacje szkolną do pracodawcy, reszta Cię nie interesuje.
Teraz jest dobry czas, bo zajęcia są online więc wystarczy że odbierzesz materiał z ich platformy i masz zaliczoną obecność. Wymagane jest 50%
  • Odpowiedz
@Dejwid12: Czy przez to że sie zapisze tylko po to do szkoły aby nie placic zusu a nie bede do niej tak wlasciwie chodzil to czy moge miec z tego jakies problemy oraz po jakim czasie zostane skreslony z listy uczniow? Chodzi mi tylko i wylacznie o danie zaswiadczenia pracodawcy.
  • Odpowiedz
@latsyrC: masz zablokowane pw, spytam tutaj - będziesz chodził czy dogadałeś podpisywanie list raz w miesiącu czy coś takiego? A co do ubezpieczenia jeszcze to dopytaj, na pewno ci się należy, ale nie wiem czy szkoła cię sama zgłosi czy rodzice będą musieli dopisać
  • Odpowiedz
@fergese: Dowiedzialem sie ze ubezpieczenie przy rodzicu, zaswiadczenie po pierwszym zjezdzie. Kumpel robi w tej szkole to w taki sposob ze idzie na pierwszy zjazd, odbiera zaswiadczenie potem juz sie nie pojawia i po pol roku wypisuja go z listy a ten zapisuje sie na inny kierunek w tej samej szkole znow po zaswiadczenie XD. Nic nie dogadywałem sie co do podpisywania list.
  • Odpowiedz
@latsyrC: dzięki za odp, ja się jednak na studia zdecydowałem. Dobrze wiedzieć że wypisują po pół roku, szkoły w których ja pytałem wypisywały po miesiącu.
  • Odpowiedz
@latsyrC: już nie pamiętam dokładnie, lokalnie w warszawie. Zdecydowałem się na studia i nie drążyłem dalej. Ale pytałem przez internet, może oficjalnie jedno, a na żywo co innego by wyszło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz