@dudi-dudi moja babcia jak slyszala nazwisko Bandera dostawala ataku padaczki - pod jej oknem banderowcy prowadzili cale rodziny, wlacznie z dziecmi, na rzez. jak w okolicy pojawiali sie niemcy to lokalna ludnosc swietowala, bo wtedy banderowcy na jakis czas znikali
@Kedlov: robili banderowcy, czy bandera stał za tym osobiście to nie miało dla niej znaczenia bo nazwisko kojarzyło się jej jednoznacznie. Niestety nie dało się z nią pogadać na ten temat dłużej, czasami coś zaczynała opowiadać sama z siebie ale po maksymalnie kilku minutach trzeba było zmienić temat bo traciła kontrolę nad emocjami - cóż, to co przeżyła z Ukraińcami zniszczyło jej psychikę do końca życia
@Kedlov: akurat za tym nie mógł stać, bo siedział w obozie przez większość wojny. Stała za tym formacja przez niego (między innymi) utworzona i przez niego ideologicznie zainspirowana, stąd też nazwa potoczna "banderowcy".
@mikessos: no i właśnie to mam na myśli że może nie do końca ma sens winienie jego konkretnie za działania założonej przez niego grupy, chyba że to on ułożył ten plan, to wtedy jak najbardziej
@dudi-dudi jak murzyn #!$%@?ł pomnik Polaka to wielki był dupy na wykopie. Ale jak jakiś Patus Polaczek leje na grób na Ukrainie to już dobrze robi. Brawo wykopersi
@romek898 a nie pomyślałeś że dla Ukraińców czy murzynów Kościuszko może być ludzkim śmieciem a banderą bohaterem? Rozumiem że cały świat ma myśleć tak jak ty?
@Gorylica_Ada: zacny fikoł milordzie, jeden zwalczał niewolnictwo, drugi zwalczał Polaków ( ͡°͜ʖ͡°) sama nazwa pomnika wręcz zachęca, SZCZEpan bandera w koncu ( ͡°͜ʖ͡°)
@atol to nie fikoł tylko śmieszy mnie podejście Polaczków którzy piszą coś o szanowaniu pomników i innych symboli narodowych ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy im pasuje. Powtarzam dla ciebie to może jest zbrodniarz a dla kogoś kto mu postawił pomnik to chyba był bohater co nie? Rozumiem że można dewastować tylko te pomniki które Polaczkom się nie podobają? Hmm dziwnie przypomina mi to zachowanie murzynów z usa. Dla nich też
Zdjęcie z grupy wrocławskiej
#pytanie #pytaniedoeksperta #patologiazewsi #patologiazmiasta
Komentarz usunięty przez moderatora
@Kedlov: akurat za tym nie mógł stać, bo siedział w obozie przez większość wojny. Stała za tym formacja przez niego (między innymi) utworzona i przez niego ideologicznie zainspirowana, stąd też nazwa potoczna "banderowcy".