Wpis z mikrobloga

Mam takie pytanko. Dzisiaj zarabiając 3200 zł płacę składkę emerytalną w wysokości 312.32PLN. Mój pracodawca również ponosi taki koszt. Łącznie 624.64PLN/msc.
Załóżmy że nie istnieje coś takiego jak inflacja i deflacja i odkładam taką składkę przez 40 lat.
Na jaką emeryturę plus minus mogę liczyć?

Bo jeżeli Konfederacja chcę wprowadzić aby ktoś odkładał na swoją emeryturę sam, to to jest totalny absurd. Przy zarobkach 7K Brutto (5K Netto) nadal utrzymają się jakieś podatki, takie jak zapewne podatek dochodowy zamieniony na lokalny, tylko że w innej wartośći %. Załóżmy, że będę miał wtedy 6.5K na rękę, a rzecz którą mogłem kupić za 5K jest warta teraz 4K, dzięki obniżeniu podatków. To 2.5K msc ma mi starczyć na odłożenie na emeryturę, usługi zdrowotne itp? Właśnie interesuje mnie co w przypadku gdy ktoś zachoruję na poważną chorobę ile będzie kosztowało jej leczenie? Prywatne drogi - rozumiem będzie tańsze paliwo, miasta będą się jakoś rozwijać z podatku lokalnego, ale reszta? Przez 40 lat odkładania po 2500 jak mam wiedzieć ile wydawać msc? Przecież nie będę miał pojęcia kiedy umrę. Nie żebym nie lubił konfederacji, ale abym oddał na nich głos potrzebuje kilka wyjaśnien tych kwestii.
#ekonomia #ksiegowosc #emerytura #zus #polityka #konfederacja
  • 15
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@filip-zabkowski: idź na własną działalność. Pracuj na zasadzie b2b. Oszczędzisz sporo. PiS zmienia coś non stop. Znajomy zarabiając 5k ma przewidziana emeryturę na poziomie 900zl. Lepiej nie płacić na ZUS i kupować złoto inflacja się go nie ima, albo nieruchomości, żeby mieć stały pasywny dochód. Co do leczenia, to ubezpieczenie trzeba kupić i po problemie. Inny znajomy ma spółkę w Estonii i w Polsce zatrudnił się u swojego kolegi na
  • Odpowiedz
@filip-zabkowski: odkładając przez 50 lat 15% swojej pensji mógłbyś liczyć na połowę swojej pensji miesięcznie wypłacanej przez ok 15 lat emerytury, przy dołożeniu kwoty z jakiś funduszy kapitałowych to mogłaby być niezła kwota.
  • Odpowiedz
@filip-zabkowski: generalnie można powiedzieć że minimum socjalne to najniższa krajowa netto, wypłacana do końca emerytury, niezależnie od tego ile kto zarabiał. Resztę dopełnią oszczędności, chociaż ja się z tym postulatem nie zgadzam.
  • Odpowiedz
@filip-zabkowski: Konfederacji nie wierzę, bo tam narodowcy rządzą. Kiedyś wspierałem Korwina, ale zobaczyłem od środka jak traktują ludzi ze swojego otoczenia i nigdy więcej. Teraz nie mam na kogo głosować. co do rozliczeń Pracując na własnej działalności 2,5 roku płacisz dużo mniej ale od początku szefowi doliczas koszty pełnego zusu, to, żę płacisz mniejszy, to Twoja sprawa. Dla szefa jesteś kosztem, nie wydatkiem i Twoją wypłatę odlicza od podatku. Koleżance
  • Odpowiedz
  • 1
@100piwdlapiotsza
@Trybus
Pełna zgoda.

I wątpię żeby wybory, ale co vid bardziej. To był główny wniosek przedsiębiorców żeby był szybszy zwrot bo zablokowany VAT + brsk/mniej zleceń = brak
  • Odpowiedz