Jeszcze trochę testowego materiału z tamtego tygodnia wydusiłem (prowizoryczne prowadzenie tym razem, czyli synta z goto wycelowana w M12, stąd rozmyte drzewa), 6x15s ISO 6400 i moja "pseudo" obróbka w Lightroomie #astronomia #astrofoto #mactrixpoleca #kosmos #drogamleczna
@mactrix super jak na początek! Fajnie, że zrobiłeś ciepłą drogę mleczną( czyli poprawną) niż jak inni początkujący, niebieską :P Co powiesz o wersji z większym kontrastem? Poruszone drzewa można łatwo ogarnąć, robisz zdjęcie z takimi samymi ustawieniami tylko bez włączonego prowadzenia i nakladasz zdjęcie w Photoshopie lub sequatorze.
@flamezz Ja to wiem :), za jakiś czas pokażę trochę inne prace już odpowiednio prowadzone i obrobione, plus kilka innych "niespodzianek". To co widzisz jest na razie testem sprzętu. Nie chciałem za bardzo mieszać kolorów gdyż naturalna tonacja bardzo mi odpowiada. Odnośnie bardziej kontrastowej wersji to też taką mam, wrzucona poniżej. Do zdjęcia testowego, na którym skupiałem się na DM nie chciałem zbytnio zabierać się za krajobraz, stąd też drzewa poruszone.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link