Wpis z mikrobloga

@Amorfly: w sumie wczoraj wieczorem wlozylem do polowy przyprawy do karkowki, 5 lyzeczek majonezu jalepano, czosnku i innych ziolowych przypraw jakich lubisz :) No i natarlem lyzeczka cale mieso. A pieklem okolo 1h i 30 minut do 2h. Tutaj jest malo bo 0,6kg miesa, ale w temperaturze 180, po godzinie zmniejszylem do 140-150. Tak, w rekawie a rekaw do naczynia zarooodpornego.
  • Odpowiedz
@littlepieceofheaven: zazwyczaj robię w żaroodpornym bez przykrycia, z tym że najpierw „zamykam” mięso podsmażając na patelni minutkę z każdej strony. Wyciągam jak osiągnie 72st. w środku, jest wtedy kruche i soczyste. Spróbuję w rękawie, bo jak dotąd to w rękawie tylko kurczaka robiłem
  • Odpowiedz
@Amorfly: Schab można nawet wcześniej wyjąć. Jeśli trzymasz go do 72 stopni, to znaczy że osiągnie finalnie z 74-75. Next time spróbuj wyjąć przy 69-70, oczywiście jeśli masz dobry termometr.

Aha - zamykanie mięsa to mit, choć faktycznie poprawia smak - ale można zrobić też na odwrót tj. podsmażyć po zakończeniu pieczenia (tzw. "reverse sear")
  • Odpowiedz