Wpis z mikrobloga

@Sl_w_k_1: Pytasz o to ile konkretnie coś robiłem czy ile ogólnie czasu zajęło uzyskanie tego rezultatu?
Bo jeśli pierwsze to 15 minut. Jeśli drugie to 3h. To dziś.
Wczoraj przygotowanie ciasta ok. 30 minut ale cały proces jakieś 8h
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@klepie-biede: źle zadałem pytanie.
Jak masz gotowe ciasto to ile ci garuje czy jak to się tam nazywa?
U mnie pięć godzin
Masz jakiś patent żeby bochenki nie wysychały jak ciasto dojrzewa?
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: chleb zawsze garuję na zimno przez ok 16h, wcześniej pierwsza faza fermentacji pomiędzy rozciąganiami i składaniem (całość przygotowania jakieś 8h).
Bułki robiłem po raz pierwszy - wyrobiłem ciasto wczoraj, potem 1h autoliza, rozciąganie i garowało w lodówce jakieś 14h. Dziś rano dzielenie, składanie i leżakowało w ciepłym jakąś godzinkę przed wypiekiem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@klepie-biede: ale to wkładasz do czegoś że ci skoraka nie wysycha.
Bo ja przykrywam folia i potem mi się przykleja i przy odrywaniu szkoda gadać.

Mam za mała lodówkę na wkładanie ciasta.
  • Odpowiedz
@TakiTaki @KapitanSoS @sdik @solek, @Kuba_prezes, @peachysound
Zacznijmy od zakwasu - ja prowadzę na mące żytniej typ 720 50:50 z wodą
Zakwas dzień przed robieniem ciasta wyjmuję z lodówki, po 3h w temp pokojowej dokarmiam i zostawiam na noc
Rano ciasto - żadnych filozofii tu nie stosuję.
Robię zawsze dwa duże bochenki.
Daję min. 200g zakwasu i resztę, w tym konkretnych przypadku było to:
zakwas żytni [g] 280
m. pszenna [g]
  • Odpowiedz