Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Issac: XD lepiej płacić Januszowi za najem tak? Czy odkładać kasę na lokacie 0.5 % i potem kupic za gotówkę po 20 latach ?
  • Odpowiedz
@Issac:
Kredyt opłaca się ludziom go biorącym pod warunkiem, że jest brany z głową - np. nie kupujemy przewartościowanej nieruchomości. Co więcej nawet posiadając gotówkę może opłacać się wspierać zakup nieruchomości kredytem jeśli potrafimy na swoich oszczędnościach generować wyższy zwrot niż wynosi oprocentowanie kredytu hipotecznego.
  • Odpowiedz
@adekad: nie chodzi o dyskusję najem vs kredyt.
Tylko ogólne stwierdzenie żę trzeba w życiu robić wszystko żeby się nie pakować w kredyt.
Kredyt to tylko ostatnia deska ratunku

@bojar: są możliwości gdzie bardziej się opłaca finansowanie z kredytu niż z włąsnych środków, ale umówmy się że to naprawdę wąska grupa ludzi.
Dla przeciętnego kowalskiego decyzja o kredyt przychodzi wg. mnie zbyt łatwo..
Ludzie zawsze idą po najmniejszej lini oporu,
  • Odpowiedz
@Issac:
Tak jak już pisałem - kredyt jest dobry pod warunkiem, że brany z głową.
Do tego nie wiem czy wiesz ale średnio Polacy spłacają kredyt hipoteczny w 13 lat chociaż średni okres kredytowania wynosi 26 lat w momencie zaciągniecia.
  • Odpowiedz
  • 1
@Issac: to weź wywal 300k od ręki na zakup domu. Nie każdy ma kamienice po dziadku( ͡° ͜ʖ ͡°) hipoteczne to jedyne w które warto się pakować. U mnie teraz banki oferują 1.6% ale wyższy wkład własny ale i tak się to opłaca.
  • Odpowiedz
@Issac:
https://alebank.pl/kredyty-hipoteczne-splacamy-srednio-w-13-lat-choc-zadluzamy-sie-na-26/

Do tego jak weźmie się pod uwagę nadpłaty to całkowity koszt kredytu nie wychodzi już tak dramatyczny jak przy założeniu spłacania przez 30 lat.
Chociaż zgadzam się, że jest grupa ludzie nieporadnych, którzy będą przynosili kasę w zębach przez 30 lat a kredyt wzięli z wysoką marzą i co gorsza nie słyszeli o możliwości refinansowania na lepszych warunkach.
  • Odpowiedz
@adekad: jak nie masz 300k na zakup to nie kupujesz... całe życie na kredytach to nie jest dobra droga życiowa.
Super, deal życia - nabierz kredytów !
  • Odpowiedz
  • 1
@bojar: dokładnie. Płaciłem za 2bed £450 wynajmu. Teraz £400 za 3 bed dom ale co miesiąc nadpłacam więc caly czas skracam swój kredyt. Remortgage co kilka lat i caly czas lecisz na niskim %
  • Odpowiedz
Tylko ogólne stwierdzenie żę trzeba w życiu robić wszystko żeby się nie pakować w kredyt.

@Issac: bzdura, najwyrazniej nigdy nie musiales podjac decyzji w stylu inwestycja i lewarowanie sie kredytem / inwestycja za pomoca samej kasy aby wygadywac takie bzdury
  • Odpowiedz