Wpis z mikrobloga

#pytanie #pytaniedoeksperta
Jeśli człowiek wyewoluował do posiadania wyboru pomiędzy pasożytnictwem a koegzystencją i im wyżej w hierarchii tym pasożytnictwo jest częściej wybierane - co jest tendencją autodestrukcyjną dla niego, bo jest gatunkiem stadnym - to dlaczego pod okiem natury człowiek wyewoluował właśnie w takim a nie innym kierunku, że gatunek przechyla się z posiadania wyboru w pasożytniczą skrajność? Czy można przyjąć, że to natura u swych fundamentów dąży do autodestrukcji, czy może to człowiek jest wynaturzeniem? Jeśli to pierwsze, to w jaki sposób w ogóle istnieje życie, a jeśli to drugie, to dlaczego i w którym punkcie ewolucji do tego doszło? Co jest tego przyczyną? Od czego zależy, czy ktoś wspinając się w hierarchii wybierze pasożytnictwo, czy koegzystencję? Gdzie leży przyczyna? Czy da się to w jakiś sposób cofnąć, lub zmienić?
  • 10
@nirvikalpasamadhi: @IAMxyz:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, co masz na myśli.
Zacznę więc trochę na około.

Wszystko, co cię otacza, jest w jakiś sposób uporządkowane (grecka wiara w "kosmos", przeciwieństwo chaosu), my tylko odkrywamy ten porządek i poznajemy zasady. Rozumiejąc je, wykorzystujemy je w życiu, z pożytkiem zresztą.

Najpierw przez doświadczenie zdobywa się wiedzę, że np. sadząc wciąż to samo, na polu wyjałowisz je, więc zaczyna się sadzić coś innego.
@pyroxar: pyro zegarmistrz jak zwykle robota najwyższej klasy, ty nie potrafisz zawieść XD

Nie mam podjazdu do ciebie jeśli chodzi o moje kompetencje i przyznam czytałem mało i mało się dowiadywałem, także właściwie to mierny laik ze mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) A z logos trafiłeś prawie że w sedno. Ale wiem dlaczego mi coś nie pasowało. Zatem wyszło, że logos nazywam też naturą, tak jakoś jest