Wpis z mikrobloga

Mirki z #elektronika #arduino lub podobne!
Pytanie, czym byście zasilili takie dwa układy.
Zakładam że będę miał zasilacz 5V ok. 2A, i chcę zasilić podane układy jak powyżej.
Czym obniżyć napięcie dla modułu który potrzebuje 4V? Mam stabilizator LM317, ale po podłączeniu nic się nie dzieje - wydaje mi się że to wynika z tego że jest zbyt mała różnica między napięciem wejściowym, i wyjściowym.

Co musiałbym kupić, jak to zasilić? Może jakiś inny stabilizator, jak tak to jaki? Dodam że nie chciałbym korzystać z przetwornic i innych kupnych rozwiązań, bo planuję zrobić z tego płytkę drukowaną, i nie chcę aby to była tak zwana "kanapka". Chciałbym "zasilanie" zaimplementować bezpośrednio w płytkę drukowaną.

Pomoże ktoś? ()

#elektronika #diy #arduino #majsterkowanie
kajak98 - Mirki z #elektronika #arduino lub podobne!
Pytanie, czym byście zasilili t...

źródło: comment_1588757077GFodkkrHhe25gJu4bSlyZN.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W takim przypadku trzeba dobrać LDO (stabilizator low-dropout), aby bylo poniżej 1V w najgorszym przypadku.

@blagren: no tak bo 2W rozpraszanej na LDO nie zrobi na nim wrażenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@keedziorek: biorąc spadek na diodzie 0.7V, przy 2A daje to 1.4W wydzielanej mocy.
Dioda się zacznie grzać, przez co spadnie napięcie przewodzenia.
Druga rzecz, rozproszenie 1.4W z każdej diody nie będzie łatwo.
  • Odpowiedz
@kajak98: totalnie bez, taka forma reklamy.
jednorazowo (czyli raz na 2 tyg) można zamówić maksymalnie 4 układy, w ilości 2szt. każdy
EDIT: O ile teraz się coś nie zmieniło. Wcześniej dużo tego brałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@M4711: Bingo, wiem wersja V2, ale był potrzebny i teraz działa na zasilaczu laboratoryjnym. A potrzeba zakończyć proces testowania ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz