Jestem po automatyce ale od początku pracuje jako konstruktor mechanik (5lat na ten moment). Niemniej przydalaby mi się teraz na nowo umiejętność programowania PLCkow oraz znajomość hardware'u aby móc tworzyć kompletne urządzenia i maszyny (czuje że brak tej umiejętności mnie w #!$%@? ogranicza).
Co możecie polecić? Jakieś kursy, szkolenia czy... Udemy? xD
@szejk_wojak: Kursy i szkolenia nic nie dadzą, jak nie będziesz miał z tym do czynienia w praktyce. O ile programowanie PLC/HMI/SCADA w dużej części można załapać podstawy bez sprzętu, to z elektryką i AKPiA na sucho będzie ciężko.
@szejk_wojak: też szukam jakiś pdf-ów, które pomogą mi się nauczyć into TIA Portal, bo na studiach i na praktykach leciałem głównie w GX Works od Mitsubishi, a w pracy wszystko Siemensem stoi. Co prawda pracuję jako elektromechanik utrzymania ruchu ale dosyć dużo automatyki mi się pojawia i myślę o przejściu na typowego automatyka utrzymania ruchu, więc coś trzeba umieć. Na szkolenia na chwilę obecną nie mam co liczyć
Jestem po automatyce ale od początku pracuje jako konstruktor mechanik (5lat na ten moment). Niemniej przydalaby mi się teraz na nowo umiejętność programowania PLCkow oraz znajomość hardware'u aby móc tworzyć kompletne urządzenia i maszyny (czuje że brak tej umiejętności mnie w #!$%@? ogranicza).
Co możecie polecić? Jakieś kursy, szkolenia czy... Udemy? xD
#inzynieria #automatyka #praca #samorozwoj
Najlepiej byłoby znaleźć robotę z tym związaną.