Wpis z mikrobloga

Od nieco ponad miesiąca robię sobie samodzielne zagłębianie się w Python 3, na ten moment ogarnąłem materiał z książki Roba Milesa "Python - Zacznij programować" z Microsoft Press oraz przeszedłem przez kurs Pythona w SoloLearn (można powiedzieć, że ten kurs to taka przyjemna krótka ściąga z książki, nawet w niektórych rzeczach nieco obszerniejsza, na przykład w kontekście dekoratorów, programowania funkcyjnego i regex).
Na ten moment czuję się, że dość dużo zobaczyłem i ten zakres wiedzy, który "powiedzmy" zrozumiałem, pokazał mi jak ogromny zasób wiedzy jeszcze jest do zdobycia zanim będę mógł się nazwać ogarniaczem. Średnio czuję się z algorytmiki i myślę, że muszę podszlifować w tym swoje umiejętności.
Jednak zastanawiam sie nad tym jakie powinny być kolejne etapy przyswajania samego Pythona3. Czy opłaca mi się robić kurs https://www.udemy.com/course/automate/?couponCode=APR2020? w celu usystematyzowania wiedzy i zrobienia certyfikatu?
Jakie materiały byście polecili dla kogoś kto liznął wiedzy ze wszystkich struktur danych, klas - projektowania obiektowego (diagramy klas, dziedziczenie, referencje do klas itd.), podstaw graficznych interfejsów na bazie tkinter, podstaw testowaniana bazie unittest, podstaw połączeń sieciowych, tworzenia bardzo prostych serwerów na bazie http.server i socket)?
#python #naukaprogramowania
  • 6
@radek1122012: Dzieki, będę zaglądać do tamtej książki by systematyzować wiedzę, robiłem trochę projektów podczas czytania książki Roba Milesa. Był tam odnośnik do jego bloga z przykładowymi projektami omawianymi w podręczniku + sporo rubryczek "Zrób to sam". Teraz sam muszę sobie ogarnąć jakiś nowy projekt adekwatny do moich możliwości, mam pomysł na okienkowy program przy użyciu tkinter (choć najpierw zrobię go w terminalu) + szukam sobie zagadek do rozwiązywania takich jak te
@luukasek: dzięki, zacząłem robić, ale widzę, że sporo pracy przede mną. Jaki jest poziom ludzi mierzących na tej stronie? Nad jednym niby prostym kata trochę musiałem pogłówkować i w ostateczności wyszła mi funkcja na 9 linijek kodu z dwoma pętlami for, najlepszy typ zmieścił wszystko w 2 liniach kodu, a ten co zebrał najwięcej pozytywów w 4 liniach kodu i jednej pętli i optymalizacyjnie obydwa rozwiązania wyglądały lepiej niż moje (użyli
@mactrix: tym się nie przejmuj że ktoś zrobił na 10 linii a Ty na 30.
To przyjdzie z czasem i doświadczeniem.
Sam nie jestem programistą, a pisze skrypty które mają działać i działają.

ja sam swój poziom oceniam na podstawowy, i przerobiłem już wszystkie Kat-y 8, teraz za 7 sie zabieram.
powodzenia!Nie poddawaj się i ucz się pilnie :)
@luukasek: O widzisz nie zwróciłem uwagi, tamto było kyu6. Też może na spokojnie przelecę 8, potem 7 i tak dalej, żeby na spokojnie wejść w temat :). Ogólnie Python mi się podoba póki co, bo bardzo przyjemny jest w pisaniu. Mam jakieś podstawy C (nawet umiałem napisać proste apki na LaunchPady od Texas Instruments) i ogarniam mniej więcej co siedzi w kodzie VBA (choć mam mało doświadczenia w pisaniu makr).